Heb je wel eens nagedacht over de verschillende soorten honger?

Als we spreken over honger, kunnen we dit onderverdelen in acht soorten. Acht soorten? we kennen toch alleen het trekgevoel!? Nee, we kunnen echt meerdere vormen van honger onderscheiden.

Ik had ik er zelf ook nooit zo over nagedacht over alle verschillende soorten honger. Ik ken natuurlijk wel de honger na een harde dag werken of sporten en de honger als ik een bak chips voor mij ziet staan.

Maar toen ik over al deze 8 soorten honger nadacht, besefte ik dat ik ze allemaal wel herken.

 

Wat is honger?

Honger/trek laat ons merken dat het lichaam om voeding zeurt. Elke soort honger is verbonden met een deel van het lichaam. Vaak zijn combinaties van de verschillende soorten van toepassing.  Het is soms heel lastig om te herkennen om welke honger het nou echt gaat.

 

De 8 soorten honger.

 

1) Ooghonger.
Wanneer je eten ziet staan, of andere mensen ziet eten krijg jij zelf ook spontaan honger/trek.Zien eten, doet eten!. In dit geval zijn het de ogen die een trigger geven om te willen eten.

 

2) Oorhonger.
Wanneer je iemand een verpakking hoort openmaken of wanneer je mensen hoor praten over wat ze vanavond gaan eten. Doordat je herkenbare geluiden hoort, krijg je ook honger. Denk bijvoorbeeld maar aan reclame’s die hier slim gebruik van maken (geluid van openmaken van flesje bier of het sissen van een lekkere  hamburger op de gril).

 

3) Neushonger.
Je loopt langs eetkraampjes op een braderie en bij het ruiken van al die lekkere geuren krijg je vaak al honger. Bij het ruiken loopt het water al letterlijk in de mond. Kun je de verleidingen weerstaan bij de broodafdeling in de winkel? Of tijdens etenstijd in een cafetaria met de geuren van friet.

 

4) Mondhonger.
De mond heeft verschillende smaakpappillen, elk pappil herkent een bepaalde smaak. Soms heb je momenten dat je zin hebt in zoet, zout, bitter,zuur, etc. Bijvoorbeeld direct na een warme maaltijd, vaak heeft je mond dan trek in zoet! De andere moment kun je de drang krijgen om te kauwen, gevoel dat je gewoon iets moet kauwen.

 

5) Maaghonger.
De maag geeft verschillende signalen wanneer het honger ervaart. Dit kan knorren zijn, of rammelen of verkrampen. Voor ieder kan dit weer heel anders ervaren worden. Dit is misschien wel de meest herkenbare soort honger.

Wist je dat: Bij een knorrende maag denken veel mensen aan honger. Hoewel dit misschien niet zo’n hele vreemde gedachtegang is, klopt het niet helemaal. Een knorrende maag hangt samen met voedsel en een lege maag, maar is geen teken dat je snel iets moet eten. Je maag en darmen zijn continue bezig met het kneden van voedsel (voor vertering). Als je maag leeg is dan hoor je dat gekneed in de vorm van geknor.

 

 

6) Lichaamshonger.
De cellen in het lichaam schreeuwen om voeding. Wanneer je bijvoorbeeld trillerig of zweverig wordt, geeft het lichaam in principe aan dat het een suiker tekort heeft. Wanneer je een uur veel zweet in de sportschool, krijg je heel erg trek in zout. Soms kan het heel lastig zijn om signalen van het lichaam te herkennen. Sporten is het meest duidelijke voorbeeld van deze categorie, het lichaam heeft voeding nodig om te herstellen.

 

 

7) Hoofdhonger.
Wanneer je de gedachte aan voeding hebt, de oordelen en regels. Wanneer je bijvoorbeeld om tien uur ‘s ochtends gewend bent om iets te eten, geven de hersenen een seintje dat je weer voeding moet nemen. Het is vaak een kwestie van gewoontes doorbreken en laat de gedachten niet met je spelen. Een goed voorbeeld is het Nederlandse koekje bij de koffie, dit is echt een gewoonte. Oftewel hoofdhonger.

 

 

8) Harthonger
Deze kennen we beter als emotie-eten.
De behoefte aan emotionele honger. Wanneer je ongesteld bent, veel stress ervaart, liefdesverdriet, een traumatische ervaring. Vaak zoek je een vervulling van leegte in het leven door middel van om te gaan eten. Vaak is verveling ook een oorzaak. Soms herken je het wel van jezelf, wanneer je een dag thuis bent en je beland ineens in de voorraadkast op zoek naar voeding.

 

Nou is het leuk dat ik je deze 8 soorten honger verteld heb, maar je wilt natuurlijk vooral weten hoe je ermee om moet gaan. Een tip van mij is om voor een dag bij te houden welke soorten honger jij ervaart, wanneer en waar. Zo wordt je bewust van waarom je op bepaalde momenten gaat/wilt eten.

Voorbeeldje: ik heb persoonlijk altijd trek in eten, als ik klaar ben met mijn boodschappen doen. Terwijl ik uur geleden goed ontbeten heb. Doordat ik hier bewust van ben geworden, kies ik er nu voor om deze ”honger” te negeren en in plaats daarvan een glas water/thee te drinken.

 

Tips:

 • Probeer per maaltijd na te gaan welke honger je ervaart (voornamelijk met tussendoortjes is dit leuk om te doen/beseffen).
 • Je hersenen geven hetzelfde seintje voor honger en dorst. Ga daarom eerst na of je al genoeg gedronken heb (2 liter vocht), voordat je naar een snack grijpt.
 • Schrijf na het bevinden van de honger bij de maaltijd op wat je ervaring was. Na een week kun je kijken of je eet uit gewoonte/verveling of echt honger hebt ervaren.
 • Bij de oefening mag je nooit oordelen. Er is nooit een goed of een fout! De oefening is niet bedoeld om te vertellen of je wel iets of niet iets mag eten. Maar om te leren welke honger je ervaart.

 

 

Van al dat praten over honger, heb je vast honger gekregen (leeshonger? haha). Tijd voor een dagmenu:

 

Dagmenu:

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.

Ontbijt: Heb je zin in even iets heel anders, probeer dan eens quinoa als ontbijt. Knapperig en nootachtig van smaak.

 • 60 gram Quinoa
 • 2 el Griekse yoghurt
 • 25 gram rozijnen
 • 50 gram blauwe bessen
 • 10 gram walnoten/amandelen

 

Lunch:

 • 2 volkoren boterhammen
 • Omelet van 2 eieren
 • Veel groenten naar keuze.
 • Kruiden naar keuze.
 • Glas karnemelk of andere soort melk.

 

Tussendoortje:

 • Een schaaltje komkommer en tomaat in stukjes met 100g hüttenkäse en wat citroensap erdoor.
 • 2 glazen water/thee/fruitwater.

 

Drink 30 minuten voor het avondeten 1-2 glazen water

Avondeten: vegetarische curry met kikkererwten (470 kcal per persoon).

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 100g zilvervliesrijst
 • 200g kikkererwten
 • 300g (diepvries)sperziebonen
 • 200g tomatenblokjes uit blik
 • 200g kokosmelk light (gewoon te koop in de grotere supermarkten)
 • 1 ui
 • Een teen knoflook
 • 1 eetlepel masala kruiden (deze staan vaak bij de currypasta), of anders eventueel kerriepoeder.
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • Peper en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

 • Snij de ui in stukjes. Fruit de ui en een pan aan.
 • Als de ui glazig is voeg je de knoflook en gedroogde kruiden toe.
 • Kook de rijst volgens de verpakking
 • Voeg de kokosmelk en tomatenblokjes toe aan het uimengsel.
 • Doe hier de sperziebonen bij, roer alles goed door elkaar.
 • Doe de deksel op de pan en laat het +- 7 minuten rustig doorkoken.
 • Voeg daarna de kikkererwten toe en verwarm dit nog +- 2 minuten mee.
 • Verdeel de rijst en de curry over de borden.
 • Eet smakelijk.

 

Avondsnack (120 kcal per persoon)

Ingrediënten (2 porties)

 • 200ml magere kwark
 • 1 mango
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • Eventueel wat kokoschips of iets anders als topping

Bereiding
Schil de mango en snijd het vruchvlees van de pit. Prak dit vervolgens zo fijn mogelijk en giet het vocht er zoveel mogelijk af. Meng nu het vruchtvlees met de kwark en doe het cacaopoeder erbij. Roer alles goed door elkaar, voeg eventueel extra cacaopoeder naar wens toe.