Wanneer ga ik naar de fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan je helpen om van verschillende lichamelijke klachten af te komen die worden ervaren tijdens het bewegen of het aannemen van bepaalde houdingen. De oorzaken van deze klachten kunnen uiteenlopen van sportblessures tot neurologische aandoeningen. Maar met welke klachten of aandoeningen ga je naar de huisarts en wanneer naar de fysiotherapeut?

Je kunt altijd met klachten naar de fysiotherapeut gaan. Maar dat wil niet zeggen dat we ook daadwerkelijk iets voor je kunnen betekenen.
Fysiotherapeuten zijn er om ervoor te zorgen dat patiënten met hun klachten de juiste zorg krijgen, soms betekent dat doorsturen naar een huisarts, soms betekent dat zelf behandelen. Verder is het belangrijk voor de fysiotherapeut om de ernst van de klachten in te schatten.
In de fysiotherapie werken we met een rode en gele vlag. Als een patiënt binnenkomt met pijn in de rug en aanzienlijk gewichtsverlies, is dat typisch een geval van een rode vlag. Zo’n patiënt moet onmiddellijk door naar de huisarts. Soms ligt de oorzaak van lichamelijke klachten in de psychische of sociale hoek. Dat is een gele vlag. Ook in zo’n geval sturen we een patiënt door naar de huisarts die eventueel verder kan doorverwijzen.

Operatie
Er is echter een breed spectrum aan klachten die een fysiotherapeut zelf behandeld. Een voorbeeld daarvan zijn klachten ontstaan na een gedane operatie. Wij helpen patiënten met de revalidatie van bijvoorbeeld een gebroken heup. Zo kan een patiënt onder toezicht werken aan spierkracht, houding en functioneel bewegen

Overbelasting
Andere klachten die fysiotherapeuten vaak tegenkomen zijn klachten ontstaan door overbelasting. Door een steeds terugkerende eenzijdige houding, beweging of belasting kun je overbelasting klachten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn een tennisarm, jumpers knee, pols- en onderarmklachten of nek- en schouderklachten. Vooral stress, geen pauzes houden of een verkeerde houding zijn bekende oorzaken. Het is zeer onverstandig te lang met dit soort klachten rond te lopen, aangezien ze over kunnen gaan in chronische klachten. Een fysiotherapeut kan je advies en begeleiding geven om de klachten aan te pakken.

Chronische klachten
Wanneer patiënten toch chronische klachten hebben kan een fysiotherapeut helpen om de pijn of het ongemak te verzachten. Aandoeningen als artrose of discopathie zijn met geen operatie of therapie te verhelpen. De fysiotherapeut kan je wel helpen de belastbaarheid te versterken en je bijstaan met advies. Regelmatig komen patiënten met chronische klachten terug om opnieuw met de fysiotherapeut te bekijken wat een patiënt nog wel of niet kan. Of oefeningen meegeven waarmee de patiënt nog zo goed mogelijk kan bewegen.

Sportletsels
Voor sporters is het belangrijk om een blessure onder begeleiding van een fysiotherapeut te laten behandelen. Sporters willen het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen. Maar te snel of onjuist bewegen bij bijvoorbeeld gescheurde enkelbanden kan ernstige consequenties hebben. Een fysiotherapeut houdt het herstelproces in de gaten en helpt je zo spoedig en goed mogelijk van een sportblessure te herstellen

Behandeling aan huis
Als patiënt ga je meestal naar de fysiopraktijk om daar met de fysiotherapeut je oefeningen te doen. Maar er zijn ook alternatieven. Huisbezoeken van de fysiotherapeut zijn ook mogelijk. Dit gebeurt als een patiënt niet in staat is naar de praktijk te komen, bijvoorbeeld door een operatie of neurologische aandoening.