De bekende ‘ik heb het al verpest’ gedachte!

 

Wanneer je begint met een fittere levensstijl aan te nemen, dan ben je in het begin vaak super gemotiveerd. In het begin is het dan ook niet zo moeilijk om goed te letten op je voedingsschema. Misschien begin je wel zo fanatiek dat je leeft op crackers en water (ook niet goed natuurlijk). Toch kan die striktheid ertoe leiden dat de welbekende ‘ik heb het al verpest’ gedachten op komt spelen (voornamelijk in het weekend).

 

Vanaf het begin ben je heel erg streng voor jezelf. Geen chocola, chips, ijs, wijn, bier enzovoorts meer. Even alleen maar gezond eten.

Natuurlijk is het heel erg goed dat jij gezond wil gaan eten, maar onthoud wel dat het niet noodzakelijk is om alle lekkere dingen te schrappen. Jij kan jouw doelen ook behalen met een uitgebalanceerd voedingsschema met daarin de heerlijke producten waar jij zo van houdt. Ik heb het al meerdere keren gezegd, af en toe wat lekkers (ongezonds) moet kunnen. Gaat alleen om hoe vaak je dat doet en of je het bij een stukje chocola houd of gelijk de hele reep opeet.

Hoe strikter jij vanaf de start bent, hoe harder het verlangen naar lekkernijen terugkomt en daardoor de ‘ik heb het al verpest’ gedachte op gaat spelen. Misschien begrijp je gelijk wat ik bedoel. Door al die lekkernijen te verbieden lijkt het net of ze ineens overal opduiken en denk je de hele dag eraan.

 

Een gezonde levensstijl is geen straf.

Ik heb al vaker gezegd dat afvallen geen straf hoeft te zijn.

Voordat je met een dieet of programma begint waarbij chips, chocolade en ijs verboden producten zijn, stel jezelf dan eerst even de vraag of je de rest van je leven ook geen chips, chocola en ijs gaat eten omdat dit ‘slechte’ producten zijn.

Als het antwoord nee is, waarom zou je er dan niet voor kiezen om juist te leren hoe je deze producten kan verwerken binnen jouw voedingspatroon?

 

Je gaat een keer een slippertje maken!

Dit is misschien niet z’n motiverende titel van mij, maar helaas is het wel waar. Waarom? We zijn niet perfect en we leven in een wereld met heeeeel veel lekker maar ook ongezond eten.

Hoe gemotiveerd je ook bent, tijdens de reis naar jouw doel ga je een keer een slippertje maken. Is het erg als jij je een keer vergrijpt aan iets lekkers? Nee, helemaal niet! Is het erg als je denkt dat je het dan verpest hebt? Ja, dat is heel erg want dat is namelijk nergens voor nodig. De ‘’ik heb het al verpest’’ gedachte gaat er juist voor zorgen dat je het gaat verpesten! Klinkt best logisch toch?

 

Het is heel simpel, als je één keer een slippertje maakt gaat dat er echt niet voor zorgen dat alles verpest is! Het kan namelijk niet zo zijn dat één cheatmaaltijd alles verpest. Maar wanneer jij de gedachte ‘ik heb het al verpest’ doortrekt en daarnaast nog een bak Ben&Jerry’s naar binnen werkt, ja dan ben je goed bezig om je resultaat te verkloten.

 

Onthoud altijd het volgende:

Om 0,5 kg in vet aan te komen, moet jij 4500 kcal boven jouw behoefte eten! Geloof mij, dat is een behoorlijke cheatmaaltijd/dag hoor.

Dus al heb je een keer een ‘’slecht’’ weekend gehad, waarin je een wijntje op een zak chips op heb (ik hou het even bescheiden met maar één zak chips haha). Gooi dan niet je gezonde en fitte levensstijl gelijk weg, maar pak de volgende dag de draad weer op! We zijn nu al ruim 1,5 maand zo goed bezig, dus hou vol.

Pak daarom altijd direct de draad weer op en blijf niet hangen in een negatieve gedachte.

 

Maar waar komt die gedachte eigenlijk vandaan?

Wij geloven dat er een verkeerd beeld is ontstaan over ‘gezond’ en ‘ongezond’ eten. Een koekje is namelijk slecht omdat er veel suikers in zitten. Een avocado daarentegen is wel heel gezond en daarom ook gelijk goed.

Een voorbeeld: een avocado is gezond, toch? Ik zet namelijk redelijk vaak een avocado in de dagmenu’s. Ze bevatten goede vetten die je een vol gevoel geven enz. enz. MAAR als we puur kijken naar het aantal calorieën in een avocado, bevat een gemiddelde avocado 200 tot 250 kcal! Een Snickers bevat 240 kcal.

DUS al eet jij gemiddeld op een dag 1800 kcal en een avocado of je eet 1800 kcal en een Snickers, is er geen verschil te zien op de weegschaal. Ze passen allebei in een gezonde levensstijl als het gaat om totaal aantal calorieën aan het einde van de dag. Mee eens toch?

Uiteindelijk gaat het in eerste instantie om het aantal calorieën. Wanneer er te veel in de hokjes ‘goed’ of ‘slecht’ gedacht wordt, gaat het fout. Zolang het binnen jouw caloriebehoefte past is het goed.

 

Flexibiliteit is onwijs belangrijk. Tijdens jouw proces van het afvallen zal jij verschillende struikelblokken tegenkomen waar jij flexibel omheen moet kunnen manoeuvreren. Hoe striker jij in het begin bent, hoe harder de klap zal zijn als jij één keer een slippertje maakt. Probeer vanaf het begin flexibel te zijn met hoe jij jouw calorieën indeelt en denk niet te veel in de hokjes goed of slecht.

Dus, ja ik ga het echt zeggen hoor.. Je kan best een keertje eten bij de Mc Donalds, als je de dag erna maar weer de draad oppikt.

 

 

Dagmenu.

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.

Ontbijt (320 kcal)

 • 200 gram Griekse yoghurt
 • 40 gram muesli
 • Kiwi (of ander stuk fruit)
 • Thee, koffie of water

 

Lunch (360 kcal)

 • 1 volkoren boterham met halvajam
 • 1 volkoren boterham met 20/30+ kaas.
 • Schaaltje rauwkost
 • Glas melk, thee of koffie

 

 

Tussendoortje: (72 kcal).

 • Appel
 • 500 ml water

 

Drink 30 minuten voor het avondeten 1-2 glazen water.

 

Avondeten: Gevulde paprika  2 personen (420 kcal)
Omdat ik veel positieve reacties had gekregen op dit recept, doen we hem gewoon nog een keertje!

 • 250 gram mager rundergehakt
 • 3 paprika’s
 • 150 gram mais
 • 1 ui
 • 75 gram zilvervliesrijst
 • Knoflookkruiden, peper, piri piri
 • 1/4 Komkommer
 • Snoeptomaten

Zoals je ziet gebruik ik geen olie of boter, gehakt is van zichzelf al vet genoeg om goed mee te bakken.

Bereidingswijze:

 1. Snij 1 paprika in kleine stukjes, snij de ui fijn
 2. Bak het gehakt gaar en rul, voeg de fijngesneden ui, de paprika en de mais toe.
 3. Kook de rijst volgens de verpakking, water afgieten en de rijst toevoegen aan het gehakt
 4. Breng het geheel op smaak met knoflookkruiden, peper, piri piri (of andere kruiden naar keuze)
 5. Snij de overige twee paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten.
 6. Vul de paprika’s met het mengsel, bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven ca. 20 minuten gaar (190 graden).
 7. Voor de liefhebbers kun je er nog geraspte kaas over doen.
 8. Snij de komkommer en de snoeptomaatjes in stukjes, lekker als salade erbij.

Vergeet niet te drinken tijdens je eten.

 

Avondsnack.

 • Ook zo zin gekregen in die Snickers? Ééntje moet kunnen vanavond toch.
 • Geen zin in een Snickers, kies dan voor een eiwitrijke maaltijd om met een vol gevoel naar bed te gaan. Kies bijvoorbeeld voor:
  • Schaaltje kwark met fruit
  • 2 rijstwafels met 4 plakjes kipfilet
  • 1 Gekookt ei

 

Succes vandaag en tot morgen!