Ik ben zelf erg dol op variaties voor een gezonde zoete snack.
Een van mijn persoonlijke favoriete is ”bananenbrood”. Daarom geef ik jullie vandaag één van de vele variaties hiervan.
Eigenlijk lijkt het meer op bananencake, maar het is een stuk minder vet dan normale cake. Je kunt het gebruiken als tussendoortje, voor als er visite komt of als aanvulling op het ontbijt of de lunch.
In dit recept is gebruik gemaakt van ingrediënten die allemaal in een gemiddelde supermarkt te krijgen zijn. Natuurlijk kun je dit recept aanpassen als je dit wilt.
Zo kun je speltmeel of havermeel gebruiken in plaats van volkorenmeel, of je kunt kiezen voor sojamelk, amandelmelk of andere melksoorten in plaats van normale koemelk.
Ook de vulling kun je zelf bepalen. In plaats van rozijnen kun je bijvoorbeeld dadels of abrikozen nemen, maar denk ook eens aan appel, bessen, noten of zaden als vulling. Zo kun je jouw ideale cake samenstellen!
Ingrediënten (1 middelgrote cake)
- 200g volkorenmeel
- 3 goed rijpe bananen
- 2 eieren
- 100ml halfvolle melk
- 60g rozijnen (blauwe bessen is ook erg lekker!)
- 1 zakje bakpoeder (+- 16g)
- 1,5 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneel en zout) in een kom of schaaltje. Prak de bananen op een bord zo fijn mogelijk met een vork. Breek de eieren in een grote kom en kluts deze door elkaar. Doe hier de melk en de bananenpuree bij en kluts nog even goed door. Voeg vervolgens de droge ingrediënten erbij en meng alles tot een gladde massa. Nu is het tijd om de rozijnen erbij te doen, roer weer goed door.
Vet eventueel je cakevorm in en giet het mengsel in de vorm. Zet de cake voor ongeveer 45 minuten in de oven, maar blijf regelmatig checken. Prik met een satéprikker of een cocktailprikker in de cake als je denkt dat hij klaar is, komt deze er droog uit? Dan kun je de cake uit de oven halen!
Laat hem goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bewaar hem luchtdicht, maar onthoud dat er geen conserveermiddelen inzitten, hij zal dus niet veel langer dan 2-3 dagen lekker blijven.
Voedingswaarden:
Er vanuit gaande dat je ongeveer 15 plakjes uit de cake haalt, zitten er maar 93 kcal in deze cake per plakje.
Ideaal dus voor avondsnack (combineer met bakje kwark bv), ideaal voor visite, verjaardagen of gewoon lekker in het weekend.
Veel bak-plezier