Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens van de Schijf van Vijf gehoord, maar weet je ook wat het precies inhoud?

 

‘’Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan neem je producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Ze verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.’’

 

 

De Schijf van Vijf in het kort: winst voor de gezondheid

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. De producten die in Schijf van Vijf staan zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed voor de gezondheid, omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Wanneer mensen eten volgens de Schijf van Vijf krijgen ze daarnaast voldoende energie en mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kiezen mensen bovendien niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, blijven ze makkelijker op gewicht en vergroot dat de kans op een gezonde oude dag.

 

Betekend dat dan dat iedereen hetzelfde zou moeten eten?

Het antwoord is nee. Of je nu vooral Hollandse pot kookt of helemaal thuis bent in de oosterse keuken, of je nu vegetarisch kookt of graag een stukje vlees eet: binnen de Schijf van Vijf zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Je richt de Schijf van Vijf zelf in. Volg je smaak!

 

De juiste hoeveelheden uit elk vak
Het voedingscentrum adviseert om elke dag een bepaalde hoeveelheid te eten uit elk vak. Die aanbevolen hoeveelheden zijn per leeftijd en geslacht verschillend, omdat de ene persoon nu eenmaal iets meer nodig heeft dan de ander

 

Wat betekend het als iets niet in de Schijf van Vijf staat?
Producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zijn producten die we niet nodig hebben of minder gezond zijn. Denk hierbij aan producten met veel zout, suiker, transvetten.
Morgen vertel ik meer over wat je kan doen met producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.

Dus wat is gezond eten?
In het kort eten mensen gezond volgens de Schijf van Vijf als ze:

  • vooral uit de Schijf van Vijf eten
  • elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden eten
  • variëren binnen de verschillende vakken
  • keuzes buiten de Schijf van Vijf beperken

 

Hoeveel mag je eten volgens de schijf van 5?
Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheden eten en drinken nodig. De Schijf van Vijf voor jou-tool is gericht op de gemiddelde Nederlander.

Dagmenu.

Het dagmenu van vandaag heb ik aangepast volgens de richtlijnen  van de Schijf van Vijf voor een vrouw van 50 jaar.

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.

Ontbijt

  • 2 sneetjes volkorenbrood besmeerd met halvarine of margarine uit een kuipje, 1 met een plakje 30+ kaas en 1 met jam
  • Glas halfvolle melk (1½ dl)
  • Thee zonder suiker

Tussendoor:

  • Koffie
  • 500 ml water
  • Stuk fruit

 

Lunch, (voor meenemen in een trommel)

  • Dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje, ¼ avocado in dunne plakken met citroensap
  • Dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine uit een kuipje, hüttenkäse en plakjes radijs
  • Glas karnemelk (1½ dl)

Tussendoor:

  • Thee zonder suiker
  • Appel
  • Paar worteltjes.

Avondeten:
Penne met knoflookkip en broccoli (500 kcal per persoon)

De hoeveelheid die een vrouw van 50 mag eten:

  • 100 gram kipfilet
  • 5 opscheplepels broccoli (250 gram)
  • 4 – 5 opscheplepels volkoren penne (200 – 250 gram als het bereid is)

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels vloeibare magarine
  • 6 takjes peterseli
  • 2 theelepels mosterd
  • 500 gram broccoli
  • 150 gram volkoren penne (ongekookt)
  • 200 gram kipfilet.

 

Bereidingswijze:

  1. Pel de knoflook en snijd de teentjes grof.
  2. Bak de knoflook in de margarine zacht. Schep de knoflook eruit.
  3. Was de peterselie. Pureer de peterselie met de knoflook, de mosterd en 100 ml water met een staafmixer tot een knoflookpasta.
  4. Maak de broccoli schoon. Snijd de groente in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes. Kook de broccoli net gaar.
  5. Kook de penne in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing.
  6. Snijd de kipfilet in blokjes.
  7. Verwarm de overgebleven knoflookmargarine en bak hierin de kip bruin en gaar.
  8. Giet de penne en de broccoli af.
  9. Meng de knoflookpasta, de broccoli en de kip door de penne.

 

Avondsnack:

  • Thee zonder suiker
  • Glas water met munt
  • Schaaltje (1½ dl) halfvolle yoghurt met sinaasappel
  • Handje ongezouten noten (25 gram)

 

Tip: Wil jij erachter komen hoeveel jij mag eten volgens de Schijf van Vijf? Kijk dan op de site van voedingscentrum.