Ik weet niet of jullie hier ook last van hebben, maar wanneer ik mijn maaltijd op heb heb ik altijd zin in iets zoets.
Chocolade, koek of snoep. Het maakt niet uit wat het is, maar ik MOET iets zoets eten na de maaltijd, anders blijf ik met een onrustig en een niet verzadigd gevoel ervaren.
Herken jij dit ook? Lastig als je juist gezond probeert te leven.
Oplossing: De gewoonte doorbreken is het enige wat hier werkt. Doe een paar keer iets anders op het moment dat je normaal iets zoets zou eten na het eten, bijvoorbeeld een wandeling, een kop thee drinken of je tanden poetsen (tanden poetsen werkt persoonlijk bij mij het beste). Doorbreek de gewoonte door juist op die momenten iets anders te doen, dus wanneer je normaal na het eten graag met iets zoets op de bank ploft, ga dan nu eens (zonder zoetigheid) aan tafel zitten of op een andere plek. Alle beetjes helpen om je systeem te laten wennen aan een nieuwe gezonde gewoonte. Probeer de vraag van je lichaam echt te negeren, het gaat vanzelf weer weg. Straks lees je meer over hoelang het kan duren voordat een gewoonte weg is.
2. Je hormonen zijn uit balans.
Ook kan je drang naar zoet met je hormoonbalans te maken hebben. Als vrouw is het daarom belangrijk om je cyclus bij te houden en te onderzoeken of je drang naar zoetigheid te maken heeft met de periode van je cyclus waarin je je bevindt.
Vrouwen die veel PMS klachten ervaren hebben vaak drang naar zoetigheid in de dagen voordat de menstruatie begint. Deze drang kan te maken hebben met de normale hormoonschommelingen rondom de menstruatie.
Oplossing: Om drang naar zoetigheid die gerelateerd is aan je cyclus te voorkomen doe je er goed aan om in de periode rondom je menstruatie meerdere kleine voedzame maaltijden te eten gedurende de dag, veel water te drinken en te rusten. Ook doe je er goed aan om een magnesiumsupplement te slikken, suiker, bewerkte voeding en cafeïne te vermijden. Als je weet dat je hormonen erg uit balans zijn kan het verstandig zijn om eens naar de dokter te gaan.
De drang naar zoetigheid na het eten hoeft niet altijd met de hormoonwisselingen rondom je cyclus te maken te hebben. Zeker als je lange periodes ongezond hebt gegeten en al jaren overgewicht hebt, kan het zijn dat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook wanneer je langdurig onder stress staat, onregelmatig werkt, medicijnen gebruikt, schildklierproblemen hebt of in de overgang bent kan jouw drang naar zoetigheid te maken hebben met de hormoonhuishouding die uit balans is
3. Emoties.
Ook emoties kunnen een reden zijn van jouw drang naar zoetigheid na het eten. Ga maar eens na of er op momenten dat je deze drang ervaart emoties aanwezig zijn die je liever niet wilt voelen. Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen.
Oplossing: Zoek afleiding. Schrijf op hoe je je voelt en waarom je nu zo een behoefte hebt aan eten. Daarnaast werkt het om in beweging te komen. Voel je de drang opkomen? Trek je jas aan, ga naar buiten en wandel een stuk. Frisse lucht in combinatie met beweging doet vaak wonderen! Zorg dat je geen ”troostvoer” in huis heb (chocola, koekjes, ijs etc). Emotie-eten is een gewoonte en gewoontes veranderen kost simpelweg tijd. Uit onderzoek is gebleken dat één gewoonte veranderen gemiddeld 66 dagen kost. Gun jezelf dus deze tijd. Accepteer dat het een moeilijk proces zal zijn van vallen en opstaan. Je gewoonte is namelijk ook niet in één dag ontstaan.
4. Je hebt te weinig gedronken gedurende de dag
Het kan zijn dat je gedurende de dag te weinig water hebt gedronken waardoor je niet verzadig bent.Zodra jij meer water drinkt op een dag, geven je hersenen eerder een seintje dat je verzadigd bent, zonder dat je die chocoladereep op hoeft te eten.
Oplossing: Ja deze vergt niet zoveel uitleg, gewoon meer drinken!
Dussss, nog even kort samengevat:
- Als je erg gek bent op zoetigheid wees dan niet te streng voor jezelf, maak dan goede afspraken met jezelf om eens in de zoveel tijd iets van zoetigheid te eten. Probeer verantwoorde keuzes te maken. Kies voor een stukje pure chocolade of een paar dadels.
- Als de drang naar zoetigheid komt door (oude) gewoonten, dan is het van belang die gewoonte af te leren en jezelf nieuw gedrag aan te leren. Kies er voor om 60 of het liefst 90 dagen geen zoetigheid na het eten te nemen.
- Creëer een uitgebalanceerd voedingspatroon voor jezelf waarin je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg ervoor dat je onbewerkt eet en bij iedere maaltijd voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. Deze geven je langdurig een verzadigd gevoel. Eet ook elke dag langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld havermout, zoete aardappelen, quinoa, boekweit, groenten en fruit.
- Je tanden poetsen direct na de maaltijd kan een hulpmiddel zijn om je verlangen naar zoet te verminderen. Je eten smaakt namelijk minder lekker als je een fris gevoel in je mond hebt.
- Kauw goed het liefst 20 a 25 keer per hap. Proef, ruik en heb aandacht voor je eten. Neem de tijd en ga altijd aan tafel zitten. Focus je op het eten, zet de tv uit en leg je telefoon weg.
Dagmenu:
Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.
Ontbijt: overnight oats. (ongeveer 250-350 kcal, varieert door topping keuze)
- 40 gram havermout
- 300 ml halfvolle melk (of water of andere melksoort)
- Topping naar keuze (kies stuk fruit wat je lekker vind, of beetje honing, kaneel of noten)
Bereiding:
- Heel simpel eigenlijk: doe de 3 ingrediënten in een kom, roer het goed door en zet het afgedekt in de koelkast. De volgende morgen heb je een heerlijk, voedzaam kant-en-klaar ontbijt
- Tip: fruit kun je er ook de volgende ochtend bijvoegen.
Tussendoortje:
- 500 ml water.
- Rijstwafel + pindakaas
Lunch: broodje tonijn (250 kcal)
- 1 volkoren boterham
- 1/2 BlikjeTonijn (waterbasis)
- 1/4 paprika
- 1 tl yoghurt/kwark
- Handje sla
Tussendoortje:
- Stuk fruit naar keuze
- 500 ml water
Drink 30 minuten voor het avondeten 1-2 glazen water.
Avondeten: aardappelen met boontjes (550 kcal)
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gram aardappelen
- 1 takje rozemarijn
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 400 gram sperziebonen
- 2 kalkoenbiefstukken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Maak de aardappelen schoon. Snijd de ongeschilde aardappelen in partjes. Verdeel de aardappelen en sjalot over een bakplaat en schep om met de olie en de fijngesneden rozemarijn
- Bak 30 minuten goudbruin en gaar (schep halverwege om)
- Kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
- Verhit een grilpan en gril de biefstuk 8-10 minuten (keer halverwege)
Probeer na het avondeten een van de bovengenoemde tips uit om zoete trek te voorkomen.
Avondsnack:
- Kop thee/koffie
- 200 gram Griekse Yoghurt
- 1 tl honing
- 100 gram Galiameloen