Je gezonde levensstijl volhouden tijdens het weekend: 5 tips!

 

Bij veel mensen gaat het door de weeks goed met gezond eten en voldoende bewegen, maar zodra het weekend begint lijken al die goede gewoontes ineens verdwenen. Je gaat dan weleens ’s avonds uit eten, eet ‘s middags buitenshuis een hapje of gaat naar een feestje… En dan is het opeens behoorlijk lastig om al die calorierijke lekkernijen te laten staan. Daarom vandaag 5 handige tips om ervoor te zorgen dat je tijdens het weekend je gezonde patroon niet geheel uit het oog verliest…

 

 1. Activiteiten in het weekend…

Het fijne van het weekend is dat je even niet naar je werk of naar school hoeft. Gebruik die tijd dan ook optimaal. Kies voor activiteiten waar je doordeweeks geen tijd voor hebt, maar die wel de nodige lichaamsbeweging vereisen. Ga wandelen of fietsen, neem de hond mee voor een lange boswandeling, speel met je kinderen (of neefjes/nichtjes), werk in de tuin of ga lekker zwemmen. Kortom; je mag de sportschool best een keer overslaan maar doe in plaats daarvan iets waar je plezier aan beleeft en waar je tegelijkertijd wat calorieën mee verbrandt.

Extra tip: het is misschien iets minder plezierig, maar tijdens het schoonmaken verbrand je ook heel wat calorieën!

 

 1. “Ik mag in het weekend best een beetje spijbelen!”

Wat je daarmee eigenlijk bedoelt, is dat je vindt dat je je de hele week zo braaf op je voeding hebt gelet en dat je in het weekend de boel mag saboteren en al je harde werk wel weer teniet mag doen. Dat klinkt niet echt logisch toch? Als je vindt dat je iets speciaals verdiend hebt voor je harde werk tijdens de week, probeer jezelf dan op iets anders te trakteren dan op ongezond voedsel. Er zijn veel betere manieren om jezelf te belonen.

Trakteer jezelf op een leuke gadget, leuke kleding, een bioscoopje, een dagje spa of sauna, een museumbezoekje… Junkfood is echt geen wenselijke beloning!

 

 1. Wil je gewoon relaxen?

Het klinkt verleidelijk om het hele weekend niets te doen: gewoon een beetje op de bank te hangen en tv te kijken. Maar als je wilt relaxen, hoef je echt niet op de bank te blijven liggen! Probeer eens een ontspannende wandeling te maken of een andere activiteit te ondernemen waar je niet extreem veel energie bij hoeft te verbruiken, maar waarbij je in ieder geval niet helemaal stilzit.

Een boswandeling, strandwandeling of parkwandeling is niet alleen goed om wat extra calorieën te verbranden, maar echt voor ALLES! Je gewrichten, je hormoonhuishouding, je vochthuishouding, je zuurstofvoorziening, je vitamine D-voorziening en ga zo maar door… Kortom: wandel/fiets!

 

 1. Zijn jouw weekenden altijd helemaal volgeplakt?

Wellicht is jouw weekend helemaal niet zo relaxed als ik nu suggereer… Voor jou betekenen de zaterdag en zondag misschien wel continu rondrennen, boodschappen doen, achterstallige arbeid inhalen, het huis aan kant maken, de kinderen vermaken en/of je huiswerk maken. Als dit jou maar al te bekend in de oren klinkt, dan is het belangrijk om goed vooraf en vooruit te plannen wat je eet tijdens het weekend. Anders grijp je heel gemakkelijk naar kant-en-klare calorierijke snacks, zonder dat je het misschien zelf doorhebt.

Maak dus van tevoren een planning waarin je vastlegt wat je wanneer eet. Daardoor laat je je niet overvallen door de hectiek van het weekend en houd je je gemakkelijker aan je dieet.

 

 1. Nuttig een ontbijtje

In het weekend hebben de meeste mensen een heel ander ritme dan doordeweeks. Van maandag tot vrijdag ontbijt je wellicht iedere dag standaard om 7 uur. In het weekend is dit meestal anders. Probeer toch ook in het weekend je dag voedzaam te starten. Neem de tijd voor ontbijt (of brunch haha). Ga er lekker voor zitten, drink voldoende water, kies een ontbijt met vezels en eiwitten. En misschien wel het belangrijkste: geniet ervan! Of kies ervoor om juist in het weekend wat meer tijd te steken in je ontbijt, maak wat lekkers waar je door de weeks geen tijd voor heb ’s ochtends (eiwitpannenkoekjes, groenteomelet, zalmwrap etc. etc.)

 

 

Dagmenu.

Drink als je wakker wordt (ook als je lekker uitgeslapen hebt) eerst 1-2 glazen water.

Hoe kun je een zaterdagmorgen beter beginnen dan met een heerlijk ontbijt? Ik heb daarom een mega lekker recept voor je, dat ook nog eens super gezond is. We maken vandaag een zoete omelet met banaan. De topping kun je natuurlijk zelf kiezen, ik ging voor kwark, plakjes banaan en kokoschips. Dit ontbijt is makkelijk te maken, vult goed en het is om te smullen. Let’s go…

Ontbijt: zoete omelet (300 kcal)

 • 1 banaan
 • 2 eieren
 • Kaneel
 • 50 gram magere kwark/griekse yoghurt
 • (evt. gerapste kokos)

Bereidingswijze:

 • Snijd 2/3 van de banaan af en prak deze zo fijn mogelijk in een bord.
 • Voeg 2 eieren en een tl kaneel toe en meng alles door elkaar.
 • Doe een klein druppeltje olie (ik ging voor kokosolie) in een pan
 • Giet het mengsel in de pan en laat het rustig bakken.
 • Heb geduld, als hij goed stevig is kun je hem omdraaien.
 • Als beide kanten gaar en goudbruin zijn kun je hem op een bord leggen en de toppings (kwark, overige banaan en kaneel) erop doen.

Tussendoortje:

 • Stuk fruit naar keuze

 

Lunch: stokbroodje gezond met zalm (320 kcal)

 • 1/4 deel van speltstokbrood (of volkorenstokbrood)
 • 1 gekookt ei
 • Handje sla (ijsberg)
 • Stukjes komkommer
 • 2 el griekse yoghurt (dressing)
 • 40 gram gerookte zalm (hou je niet van vis, kan je kiezen voor gerookte kip, rosbief of een plakje 30+ kaas)

 

Drink 30 minuten voor het avondeten 1-2 glazen water.

Voor het avondeten vanavond doen we lekker makkelijk, simpel en snel.

Avondeten: Ovenfrietjes (of airfryer) met gebakken kip.

 • Patatjes/aardappeltjes uit de oven/airfryer
 • Stukje kip
 • Saus: 3 el griekse yoghurt + beetje mosterd + bieslook
 • Salade: sla, komkommer, tomaat, paprika en olijven.

 

Avondsnack:

 • 100 gram diepvriesfruit
 • 150 ml melk (of amandelmelk)
 • Even in de blender en geniet van een heerlijke smoothie.