Luxe broodjes.

Het is heerlijk om in het weekend pistoletjes, bolletjes of croissantjes af te bakken. Ook bij een lunch in een restaurant of broodjeszaak krijg je vaak deze luxe broodjes. Ze zijn ontzettend lekker en het lijkt heel ‘veilig’, je eet immers gewoon brood. Vandaag kun je lezen waarom je af en toe wel zo’n lekker broodje kunt nemen, maar waarom ook niet te vaak.

 

Wat bedoel ik met ‘luxe broodjes’
Ik gebruik de term ‘luxe broodjes’ als verzamelnaam voor al het brood dat anders is dan de normale boterham. Denk bijvoorbeeld aan zachte bolletjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, waldkorn driehoeken, croissants, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en roombroodjes.

 

De gewone boterham vs. een luxe broodje
We eten vrijwel iedere dag brood. Brood is dan ook een voedzaam product dat je lichaam onder andere koolhydraten, voedingsvezels, B-vitamines, ijzer en jodium levert. Dat brood veel vezels bevat is fijn, want die zorg voor een lang verzadigd gevoel.

Vaak is het zo dat hoe meer een product bewerkt is, hoe minder goede voedingsstoffen het bevat. Dit is ook met luxe broodjes het geval. Ze bevatten minder vitamines en mineralen en minder voedingsvezels in verhouding tot gewoon brood. Daarnaast worden er vaak extra andere stoffen aan toegevoegd, bijvoorbeeld extra zout, suiker, vet of broodverbeteraars. Zo bevat een croissantje, worstenbroodje of saucijzenbroodje veel verzadigd vet en een krentenbol meer suiker.

Daarnaast zijn luxe broodjes vrijwel nooit gemaakt van volkorenmeel, waardoor ze aanzienlijk minder voedingsvezels bevatten dan normaal volkorenbrood. Hoe witter het deeg van de luxe broodjes, hoe meer ‘snelle koolhydraten’ de broodjes bevatten. Deze koolhydraten kunnen snel door het lichaam worden verwerkt, waardoor je ook snel weer trek hebt.

Conclusie
Af en toe een luxe broodje eten is natuurlijk geen enkel probleem. Als je het echter regelmatig doet, kom je gemakkelijk aan door de grote hoeveelheid calorieën. Bovendien heb je later op de dag sneller weer trek, waardoor je in de verleiding komt om lekkere dingen te gaan pakken. Om deze reden raad ik je aan om matig te zijn in het gebruik van luxe broodjes. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor 1 klein pistoletje en hier een normale boterham bij nemen, of bijvoorbeeld een omelet met groenten of wat yoghurt met fruit.

 

 

Dagmenu:

Ontbijt:

 • 2 sneetjes roggebrood
 • 1 met kaas (30+) met komkommer en tomaat evt.
 • 1 met appelstroop (of halvajam)
 • 150 ml halfvolle melk.

 

Tussendoortje:

 • Stuk fruit naar keuze
 • 500 ml water.

 

Lunch: luxe broodjes. (360 kcal)

Ze mogen dan misschien niet heel gezond zijn, maar af en toe moet een luxe broodje wel kunnen. Zorg er dan gewoon voor dat je het broodje beleg met goede/verantwoorde voedingsstoffen (die je langer een vol gevoel geven).

 • 1 volkoren pistolet (snij hem doormidden)
 • Beleg de ene helft met:
  • Handje veldsla
  • 40 gram hüttenkäse
  • 1/4 avocado
  • Italiaanse kruiden.
 • Beleg de andere helft met:
  • 40 gram rosbief
  • Plakjes komkommer
  • Italiaanse kruiden.
 • Je kunt er ook voor kiezen om een lekkere groenteomelet op je pistolet te doen.
 • Drink een glas water bij je lunch.

 

Tussendoortje:

 • 100 gram worteltjes (of andere groentesnack)
 • Koffie of thee
 • 500 ml water

 

Drink 30 minuten voor het avondeten 1-2 glazen water.

 

Avondeten: krab maaltijdsalade.

Ingrediënten voor 2 personen (380 kcal per persoon)

 • 400 gram vastkokende aardappelen
 • 1 komkommer
 • 2 tomaten
 • 100 gram surimi sticks
 • 1/2 avocado
 • 3 el griekse yoghurt
 • 200 gram sla naar keuze
 • Kruiden naar keuze

Bereidingswijze:

 • Bereid de aardappelen zoals beschreven
 • Snijd de komkommer en tomaat in blokjes
 • Snijd de surimi sticks in kleine blokjes
 • Haal het vruchtvlees van de avocado eruit en meng het samen met de griekse yoghurt tot een glad mengsel (dressing). Je kunt ervoor kiezen om wat kruiden toe te voegen (ik ging voor peper en basilicum)
 • Voeg de sla, aardappelen, krab en de dressing samen en eet smakelijk!

 

Avondsnack:

 • Blokje (extra) pure chocolade (25 gram) (weekend moet gevierd worden toch).
 • Schaaltje kwark/yoghurt met fruit

 

 

Wat ik vandaag het belangrijkste vind om te delen met jullie is dat:

Je nog steeds alles kan/mag eten wat je wilt, je moet alleen bewuste keuzes maken. Ga je een keer lekker uitgebreid lunchen ergens, prima! Wat je kan doen is dan lichter ontbijten, of extra te bewegen op die dag. Geniet dus altijd van lekker eten, maar met maten!