Wandelen is gezond, wandelen ontspant, wandelen maakt je mentaal en fysiek sterk! De kracht van wandelen, in al zijn eenvoud, is wetenschappelijk bewezen. Kom in beweging! 

 

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Meer bewegen is gezond, en we zitten bijna allemaal te veel stil. Maar wat is nu ‘te weinig’ beweging? Hoe weet je of jij de ‘gezondheidsdrempel’ haalt?

Een relatief eenvoudige manier om dat te meten is door te kijken hoeveel stappen per dag je zet. Dat cijfer geeft namelijk een heel aardige indicatie van de activiteit van je leefstijl! Maar hoeveel stappen per dag is nu daadwerkelijk voldoende om gezond te leven? En hoe haal je die hoeveelheid?

 

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Wetenschappers hebben een duidelijke richtlijn aangesteld voor het aantal stappen dat je per dag moet lopen: 10.000 stuks.

Je kunt deze richtlijnen aanhouden:

  • 0-5.000 stappen per dag: veel te weinig beweging
  • 5.001-7.500 stappen per dag: licht actieve leefstijl, maar nog niet genoeg
  • 7501-10.000 stappen per dag: matig actief, maar kan beter
  • 10.000-12.500 stappen per dag: actieve gezonde leefstijl
  • 12.500+ stappen per dag: zeer actieve leefstijl

 

Haal jij de 10.000 stappen per dag?

Met lichaamsbeweging is iets vreemds aan de hand: we kunnen zelf heel slecht inschatten hoe veel we ervan krijgen. Ongeveer 80% van de Nederlanders schat in dat hij of zij voldoende beweegt. Kijken we echter naar de officiële cijfers, dan blijkt dat slechts 30% die 10.000 stappen ook daadwerkelijk haalt! Nogal een verschil, met andere woorden.

Het betekent dat de kans groot is dat ook jij de drempel zeker niet haalt. Boodschappen doen en een paar keer traplopen op kantoor is namelijk lang niet voldoende! Maar hoe kom je dan wel aan die felbegeerde hoeveelheid van 10.000 stappen per dag?

Tip: met een gemiddelde staplengte van 1,50 – 1,70 meter, zou je ongeveer 6 km moeten lopen om de norm van 10.000 stappen te halen.

 

Uitdaging van de dag:

Ga vandaag eens een wandeling maken en kijk hoeveel stappen je loopt. Het doel is dat je bewust wordt van of jij voldoende beweegt of niet (in dit geval voldoende stappen zet).

Loop jij een vast rondje? Loop datzelfde rondje vandaag dan ook en kijk hoeveel stappen dat dan eigenlijk zijn. Gebruik een stappenteller of handige apps op je mobiel.

Ik ben benieuw wie van jullie vandaag de 10.000 stappen gaan halen.