Het wordt weer lekker weer en dat betekend natuurlijk: Tijd voor de BBQ!

 

Wekelijks barbecueën met wit stokbrood, speklappen en vetten sausen is wellicht niet de slimste optie als je werkt aan een gezonde en fitte levensstijl.
Maar de barbecue nooit meer gebruiken is natuurlijk ook geen optie. Daarom geef ik jullie een aantal gezonde barbecue tips, zodat je toch gezellig op de zomerse avonden kan genieten van een heerlijke en verantwoorde barbecue.

 

Vis, vlees of kip?

Vlees barbecueën is qua bereiding eigenlijk heel gezond. Er komt geen boter, vet of olie aan te pas. Let natuurlijk wel op dat je vlees niet zwart geblakerd raakt door een te enthousiaste BBQ. Kies wel voor magere vleessoorten op de BBQ, zoals kipfilet, biefstuk, rosbief, entrecote, tartaar, rundergehakt of kalkoen.
Het belangrijkste bij de keuze voor vlees is dat je niet van dat voor gemarineerde vlees koopt, daar zitten veel toevoegingen in (lees: ongezonde dikmakers, zout en vet). Kies voor niet gemarineerd vlees en maak het vervolgens zelf lekker op smaak met kruiden.

Niet dit (gemarineerd):

Wel dit (zelf lekker maken): 

 

Wat betreft vis kun je niet zo veel fout doen bij een gezonde barbecue. Een lekker witvisje, of vis met de goede vetten, zoals zalm en tonijn. Allemaal goed! Ook lekker; gamba’s of coquilles aan een spies op de BBQ!

Beter niet op de BBQ: varkensgehakt, half-om-half gehakt, hamburger, lamsvlees, karbonade, varkenslap, slavink, boomstammetje, worst, spekjes, speklap of gepaneerde producten.

 

Eet niet meer vlees dan normaal.

Een ‘valkuil’ bij de barbecue is dat men vaak veel te veel vlees eet. Vier, vijf, of misschien nog wel meer stukken vlees gaan er naar binnen. Maar waarom zo veel? Dat eet je op een niet-bbq avond toch ook niet? Ik raad daarom aan niet te overdrijven met de hoeveelheden vis en vlees. Goed alternatief is groente!

 

Groente & fruit

Waarom niet meer groente op de BBQ? I love it! Gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel, rode ui… Een champignonstick, of grote portobello’s… kom maar door! Ook een van mijn favorieten: een maïskolf op de barbecue (kook de maïskolf eerst even en daarna grillen op de BBQ). Of een zoete aardappel in dikke plakken op de grill is ook erg lekker (wederom even voorkoken.)

En wat dacht je van fruit op de BBQ? Lekker tussendoor, maar ook als toetje na de BBQ. Een schaaltje gegrild fruit… een heerlijke afsluiter van een avondje barbecueën! Welk fruit is geschikt voor de BBQ? O.a. ananas, banaan (in aluminiumfolie), perzik, nectarines en zelfs watermeloen. Doe eens gek, een gooi de BBQ vol met fruit!

 

Brood?

Stokbrood ontbreekt ook niet bij de gemiddelde barbecue. Je alles ontzeggen, zal ik zeker niet doen. Dus neem vooral wat brood bij de BBQ. Maar overdrijf het niet; een stokbrood per persoon is wat overdreven. En kies liever voor gezonder brood, volkorenstokboord of varianten zoals brood op basis van zuurdesem (i.p.v. gist) of brood van andere granen zoals speltbrood. Geloof me, dit is veel lekkerder dan een wit stokbrood!

 

Salade

Een gezonde barbecue kan niet zonder een grote salade met daarin lekker veel groentes. Zo heb je minder de behoefte om je met 6 stukken vlees te vullen. Met salade bedoel ik niet de kant en klare Qua salade inhoud kun je het zo gek niet bedenken. Kies voor een lekkere mix van groente, fruit, noten, zaden, pitten, magere kaasjes en een gezonde dressing, en je kunt het niet fout doen.

Niet dit (kant en klaar)

Wel dit (zelfgemaakt)

 

Sauzen & dips

Wat betreft sausjes en dips kan ik eigenlijk alleen deze tips geven: maak zoveel mogelijk zelf bij een gezonde barbecue! Leuk om te doen en natuurlijk véél lekkerder en gezonder dan uit de supermarkt! Ketchup en barbecue sauzen zitten vaak boordevol suikers.

Niet dit (veel vetten, suikers etc.)

Wel dit (zelfgemaakt, nog lekkerder ook):

 

Recepten voor zelf saus maken:

1. Knoflook-bieslook
Pers 1 teen knoflook uit en roer deze door het yoghurt-mayonaisemengsel. Knip vervolgens wat verse bieslook fijn en roer ook dit door je sausje. Optioneel is nog een snuf gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden. Maar het moet niet, dit is namelijk al heel erg lekker!

2. Kerriesaus 
Zelfgemaakte kerriesaus is the best. En zo simpel! Roer een eetlepel kerriepoeder door je yoghurt-mayomengsel, gevolgd door een flinke theelepel suiker of honing en nog een extra snuf zout. Goed doorroeren en even proeven? Hoe zijn de verhoudingen? Pas aan waar jij vindt dat nodig is.

3. Sambasaus
Voor een lekker rood sausje met een licht-pittige smaak roer je door je yoghurt-mayomengsel een flinke eetlepel ketchup, een theelepel paprikapoeder en een theelepel sambal of als je into zoet bent: een beetje chilisaus. Goed door elkaar roeren en klaar!

4. Pindasaus

  • 4 el pindakaas
  • 3 el kokosmelk (uit blik/karton)
  • 75 – 100 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 3 el ketjap manis
  • 1 teen knoflook
  • 3 – 5 tl sambal
  • 1/2 tl komijn

Nodig; steelpannetje
Bereiden: Doe de pindakaas, kokosmelk, olijfolie en ketjap in de steelpan en zet de pan op een laag vuurtje. Schenk nu in eerste instantie 75 ml water bij de saus. Roer de ingrediënten door elkaar en laat rustig warm worden. Je zult zien dat de pindakaas steeds zachter wordt en de saus egaal wordt.

 

De laatste tips:

Eet rustig, eet kleine porties per keer, geniet van je stukje vlees en het belangrijkste: stop met eten als je vol zit en drink voldoende water.

Als jij bovenstaande tips erbij houdt met je volgende gezonde barbecue, kun je met een gerust hart genieten!