7 redenen om te beginnen met sporten!

Misschien had jij op 1 januari ook wel de goede voornemens om meer te gaan sporten/bewegen – en toch lukt dat uiteindelijk maar weinig mensen. Hoe komt dat? Vaak is het toch een gebrek aan motivatie. Veel mensen stoppen als de verwachte resultaten niet zo snel zichtbaar worden als gehoopt!

En tóch is het ook dan de moeite waard om door te gaan. Sporten, welke vorm dan ook, heeft namelijk waanzinnig veel voordelen. Heb je moeite om jezelf ervan te overtuigen om van de bank te komen en naar de sportschool te fietsen? Misschien dat onderstaande redenen je dan overhalen om aan de slag te gaan!

 

Waarom is sporten zo gezond?

Sporten is namelijk niet alleen goed als je af wilt vallen. Ook je algemene fysieke gezondheid gaat er flink op vooruit, net als je mentale welzijn. We geven je hieronder zeven goede redenen om te beginnen met sporten.

 

 1. Je wordt blij van beweging

Als jij al chagrijnig wordt van een sprintje naar de trein klinkt dit waarschijnlijk niet heel geloofwaardig. Toch is sporten wel degelijk ontzettend goed voor je geestelijke gezondheid. Als je intensief beweegt komt het stofje endorfine vrij, dat ervoor zorgt dat je vrolijker en relaxter wordt.
Hoe regelmatiger je sport, hoe beter die endorfineproductie op gang komt. Kortom: buffel je toch echt even door die eerste workouts heen. Na een paar keer zal je die voldoening achteraf steeds meer gaan voelen.

 

 1. Je krijgt meer energie

Natuurlijk word je moe van sporten – maar tegelijk is het een enorme energieboost. Dat ligt aan meerdere processen die bij het bewegen in gang worden gezet. Zo worden je hersenen harder aan het werk gezet, waardoor je je achteraf helderder voelt en productiever bent. Ook je spijsvertering gaat harder werken, waardoor je opnieuw meer energie krijgt.
Ten slotte slaap je beter als je regelmatig sport. Ook dat zorgt er natuurlijk voor dat je overdag wakkerder bent en meer voor elkaar krijgt!

 

 1. Je valt af

Het is niet voor niets dat veel mensen beginnen met sporten als ze ontevreden zijn over hun gewicht. Door regelmatig te bewegen verbrand je meer calorieën. Dat betekent weer dat je sneller het energietekort opbouwt dat je nodig hebt om vet te verbranden.
Een kleine waarschuwing: sporten alleen is niet genoeg om gewicht te verliezen. Je zult ook op je voedingspatroon moeten letten – ongezonde voeding doet namelijk heel makkelijk al die beweging weer teniet. Maar sporten is absoluut een goede extra bovenop een gezond dieet!

 

 1. Je zit strakker in je vel

Veel mensen die afvallen door minder te gaan eten, zijn achteraf toch niet echt tevreden met het resultaat. Ze zijn wel dunner, maar hun figuur ziet er toch niet zo dun uit als ze hadden verwacht. Ook na hun vetverlies lijken ze nog steeds een beetje mollig.
Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar stoort dit je? Dan is beginnen met sporten – en dan vooral met krachtsport – waarschijnlijk de oplossing. Zodra je spierweefsel op begint te bouwen, zul je zien dat je een strakkere vormen krijgt. Op die manier behaal je het maximale resultaat met je gewichtsverlies.

 

 1. Je hart wordt sterker

Sporten heeft natuurlijk zeker niet alleen uiterlijke voordelen. Een belangrijke plus voor je gezondheid is dat iedere vorm van sport je hart sterker en gezonder maakt. In een tijd waar hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak zijn, is dat zeker geen overbodige luxe!
Dat sporten zo goed is voor je hart, heeft verschillende redenen. Om te beginnen is het hart simpelweg een spier, die sterker wordt als hij vaker hard moet werken. Ook verlaagt sporten de cholesterolwaarden in het bloed, een risicofactor voor hartaandoeningen. Ten slotte neemt de kans op bloedklonteringen ook nog eens flink af.

 

 1. Je immuunsysteem verbetert

Wanneer je regelmatig sport, is je lichaam beter in staat om bacteriën en virussen het hoofd te bieden. Dat betekent dat het bekende wintergriepje een stuk minder kans maakt om je daadwerkelijk in bed te houden! Natuurlijk helpt ook je verbeterde nachtrust enorm om ziektes buiten de deur te houden. Beginnen met sporten kan je immuunsysteem dus op meerdere punten versterken.

 

 1. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Dit laatste punt is vooral psychologisch, maar daarmee niet minder belangrijk. Door te gaan sporten stimuleer je ook je eigen zelfvertrouwen enorm. Je bent sterker, en daarom durf je er eerder vanuit te gaan dat je zelf je zaakjes wel voor elkaar krijgt. Ook is het natuurlijk lekker om te weten dat je je trainingsroutine gewoon vol weet te houden!

 

Hoe kun je beginnen met sporten?

Overtuigd? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat de beste manier is om te beginnen met sporten. En het belangrijkste antwoord op die vraag is: rustig aan! Veel mensen hebben te hoge verwachtingen en gaan veel te fanatiek van start. Dat verhoogt niet alleen het risico op blessures, het is ook bijna een garantie voor teleurstellingen.

Bouw in plaats daarvan liever geleidelijk op en zorg dat je niet te hoge eisen aan jezelf stelt. Op die manier haal je het meeste plezier uit je nieuwe sportroutine. En zo krijg je uiteindelijk ook het beste resultaat!

Wil je graag een keer een proefles doen om te kijken of sporen wat voor jou is, dat kan! Laat het mij dan weten.

 

 

 

Dagmenu:

 

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.

 

Ontbijt: (300 kcal)

 • 1 volkorenboterham
 • 1 gebakken ei (zonder zout)
 • Kruiden naar keuze (bv: peper, Italiaanse kruiden)
 • Drinken: kop koffie/thee of glas melk.

 

Tussendoortje:

 • 150 gram Galia meloen
 • 500 ml water

 

Lunch: Tosti Time!

 • 2 volkorenboterhammen (of speltbrood, ook lekker)
 • 2 el hüttenkäse
 • 1 el pesto
 • 2 plakjes kipfilet
 • 3 cherrytomaten (gesneden)

 

Bereidingswijze:

 • Meng de hüttenkäse en pesto door elkaar en smeer op de boterhammen.
 • Leg vervolgens de kipfilet en de tomaatjes op de boterhammen.
 • Stop de boterhammen in het tosti-ijzer voor ongeveer 3 minuutjes
 • Drink 2 glazen water tijdens je lunch

Drink voor het avondeten 1-2 glazen water.

Avondeten: Courgette lasagne.
Dit is zelf één van mijn favoriete recepten. Ik ben gek op pasta, maar weet ook dat teveel pasta niet goed is, daarom kan ik extra genieten van deze gezonde variant op lasagne.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 Courgette
 • 300 gram Gehakt
 • 1 blikje Tomatenblokjes
 • 1 blikje Tomatenpuree
 • 10 blaadjes Basilicum (of de kruiden uit potje variant)
 • 2 tenen Knoflook
 • 1 zak Italiaanse roerbakgroente (of andere groente naar keuze)
 • 1 uit Ui
 • 30 gram Geraspte kaas (alleen als je echt niet zonder kan haha)

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Bak het gehakt rul in een pan
 • Snipper de ui en de knoflook en voeg Italiaanse roerbakgroente toe
 • Voeg ook de tomatenblokjes en puree toe
 • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen
 • Schaaf ondertussen met een kaasschaaf plakken van de courgette
 • Hak de basilicum fijn en voeg aan de saus toe
 • Schep wat saus in de ovenschaal, verdeel en beleg met plakjes courgette
 • Herhaal totdat de saus en de courgette op is
 • Verdeel de geraspte kaas er oven en plaats in de oven voor 30 minuten
 • Drink een glas water bij je avondeten

 

Dessert:

Het is vrijdag en dat vieren we vandaag met een heerlijk toetje, ik zelf ben gek op toetjes.
Het werken aan een gezonde levensstijl betekend niet dat je nooit meer ijs mag of iets (GELUKKIG MAAR haha). Ik geef jullie een leuk recept voor een heerlijk nagerecht.
Als je je aan de hoeveelheden houd die ik hier neerzet, kan je er heerlijk van genieten

Ingrediënten voor 2 personen (55 kcal per persoon)

 • 75 gram frambozen (ik gebruikte diepvries frambozen)
 • 2 bolletjes aardbeien- of bosvruchtensorbetijs
 • 200 ml water met koolzuur

Bereidingswijze:

 • Schep een bolletje ijs in twee hoge glazen en verdeel de frambozen er over.
 • Schenk de glazen vol met de mineraalwater.
 • Garneer het glas met de achtergehouden framboos.

 

Eet smakelijk!