Het gaat bij fit worden erom dat je meer kcal verbruikt dan dat je binnenkrijgt.
Aangezien jullie allemaal bewust bezig zijn met de voeding, vertrouw ik dat dat goed gaat.
Maarrrr nu gaan we er nog voor zorgen dat er meer verbrand wordt.

 

Beste manier om meer energie te verbranden is natuurlijk door te gaan sporten.
Lekker een uurtje naar de sportschool, naar zwemband baantjes trekken of gezellig samen een rondje fietsen.

Een belangrijke drempel: veel mensen denken dat ze per se fanatiek aan het sporten moeten. Dat is natuurlijk altijd een goed idee, maar het hoeft helemaal niet per se. Ook met wat kleine aanpassingen in je leefstijl kom je al een heel eind! We geven je 15 praktische suggesties.

Eerst nog even over die beweegnorm van een half uur matig intensieve beweging per dag.

Waarom is het zo belangrijk om je daaraan te houden? Heel simpel: studies laten zien dat deze hoeveelheid activiteit bijzonder effectief is om je gezond te houden. Met een half uurtje per dag kun je:

 • Stress verminderen
 • Het risico op depressie en andere mentale problemen verkleinen
 • Afvallen en een betere conditie behouden
 • Het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verminderen
 • Botontkalking op latere leeftijd tegengaan

 

Ik geef 15 tips om op een simpele manier meer te gaan bewegen.

 1. Gebruik een stappenteller.

Een stappenteller heeft twee voordelen.
De eerste is dat je je beter bewust wordt van de beweging die je krijgt. Zo leer je ook beter inschatten welke activiteiten wel en niet helpen om je dagelijkse doelen te bereiken.

Daarnaast zorgt een stappenteller ook vanzelf dat je gemotiveerder wordt. Als je weet dat het je vanavond een mooie score oplevert, loop je nu makkelijker nog even een extra blokje om!
Tegenwoordig zit op bijna iedere smartphone wel een automatische stappenteller in. Je kunt er natuurlijk ook eentje kopen (zijn helemaal niet zo gek duur)

 

 1. Gebruik een timer.

Zeker met een kantoorbaan gaat stilzitten eigenlijk vanzelf. Je bent nu eenmaal met andere dingen bezig, je vergeet makkelijk om af en toe even op te staan. Met een timer kun je jezelf eraan herinneren om elk half uur een paar minuutjes in beweging te komen. Er bestaat ook software die je hiervoor kunt gebruiken.

 

 1. Neem altijd de trap

Een klassieker, maar daarom niet minder waar. Neem gewoon de trap – ja, ook als je op de derde verdieping werkt. Moet je echt tien verdiepingen omhoog? Neem dan de lift naar de zevende, en loop de rest lekker alsnog. Je kunt de hoeveelheid trappen zelfs nog langzaam opvoeren.

 1. Pak standaard de fiets

Kies je eigenlijk altijd zonder nadenken van de auto? Tijd om die gewoonte het raam uit te doen. Vanaf nu is de fiets je standaard vervoersmiddel. Alleen als het écht te ver is, wordt de auto een optie. Voor kleine afstandjes is de fiets vaak zelfs net zo snel, bijvoorbeeld omdat parkeren een stuk minder tijd kost…

 

 1. Stap een halte eerder uit

Ga je met het OV naar werk of college? Niemand zegt dat je tot de laatste halte in de bus of tram moet blijven zitten. Door één of twee haltes eerder uit te stappen en de rest te lopen, kun je makkelijk wat meer bewegen. Nog een plus: je bent in elk geval wakker als je aankomt.

 

 1. Maak een lunchwandeling

Wandelen bij de lunch is niet alleen goed voor je spijsvertering. Het helpt ook enorm goed om je hoofd even op te schudden en je concentratie weer terug te krijgen. Vraag wat collega’s om mee te wandelen, dat is ook nog eens goed voor de sfeer op kantoor.

 

 1. Ren een minuutje op de plaats

Heb je tijdens werk geen tijd om een blokje om te lopen? Ren af en toe even een minuutje op de plaats, of spring wat op en neer om te ontspannen. Doe dat bijvoorbeeld iedere keer dat je naar de wc gaat. (Thuis is dit overigens ook een uitstekende optie om aan je wc-routine toe te voegen.)

 

8. Bel lopend
Goed, als je achter de computer zit, is stilzitten vrijwel onvermijdelijk. Dankzij de draadloze telefoon is het echter nergens voor nodig om tijdens het bellen in je stoel te blijven hangen. Loop wat rondjes terwijl je aan het bellen bent, en je hebt zo een paar honderd extra stappen gezet.

 

9. Zet de prullenbak verder weg.
Nog zo’n manier om kleine klusjes nét iets inspannender te maken: verplaats de prullenbak. Zo moet je iedere keer even opstaan als je een stapel papier of een verpakking weg wilt gooien. Let wel op dat je hem om een hoekje zet, anders word je waarschijnlijk vooral snel goed in het mikken van propjes papier.

 

 1. Ga klussen of schoonmaken

Moet je van jezelf meer bewegen, maar heb je het ook druk met klussen in en rondom het huis? Geen nood, want klussen en schoonmaken zijn ontzettend intensieve activiteiten. Een uurtje schrobben of schilderen helpt je zo naar je dagelijkse doel toe.

 

 1. Neem (of leen) een hond

Met een hond móét je wel naar buiten. Denk je niet dat je permanent zo’n beest in huis wilt hebben? Vraag dan aan de buurman of een vriendin of je eens een stevig eind met hun hond mag gaan lopen. Jij blij, buurman blij, hond blij – een win-winsituatie.

 

 1. Speel met de kinderen

Voor kinderen is het minstens zo belangrijk om genoeg te bewegen. De beste manier om allemaal aan je dagelijkse portie beweging te komen, is natuurlijk om dat samen te doen. Dus pak de picknickmand en ga een tijdje tikkertje spelen in het park. Je bent binnen de kortste keren heel voldaan uitgeput.

 

 1. Zoek een maatje

In het algemeen geldt: samen bewegen is leuker dan alleen bewegen. Dus heb je een vriend of vriendin die ook wel wat activiteit kan gebruiken? Spreek af om regelmatig samen een flinke boswandeling te maken – dan heb je meteen een goed moment om bij te praten.

 

 1. Maak actievere afspraken

Kom jij met vrienden toch altijd in de kroeg of in de bioscoop terecht? Stel eens voor om iets actievers te gaan doen. Of je nou gaat wandelen, squashen of lasergamen, wat afwisseling is altijd goed voor de stemming. En zo kunnen jullie allemaal meer bewegen!

 

 1. Vind een actieve hobby

Meer bewegen wordt makkelijker als je het leuk vindt. Een actieve hobby is daarom ideaal om jezelf blij én gezond te houden. Ga bijvoorbeeld stijldansen met een partner, of tuinieren. Wordt natuurfotograaf of schilder. Neem een museumjaarkaart en bezoek elk weekend een museum. Als je het maar interessant genoeg maakt, merk je nauwelijks dat je actief bezig bent!

 

 

Dagmenu.

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.

 

Ontbijt.

 • 40 gram havermout
 • 200 ml water of halfvolle melk (of amandelmelk, vind ik zelf lekkerder)
 • Voor de topping kun je zelf kiezen wat je lekker vind:
  • Stuk fruit (banaan, frambozen, appel etc.)
  • Handje ongezouten noten
  • Chiazaad
  • Kaneel
 • 250 ml water / thee of kop koffie

Eventjes opwarmen in een pannetje of in de magnetron en smullen maar!

 

Lunch: 

 • 2 meergranenboterhammen.
 • 1 gekookt ei
 • 2 el (pikante) hummus
 • Komkommer
 • Peper.
 • 2 glazen water

 

Tussendoortje:

 • Snijd 150g rauwkost naar keuze fijn.
 • Doe 30g hummus of hüttenkäse in een bakje en gebruik dit als dip voor je rauwkost.
 • 2 glazen water

 

Drink een half uur voor het eten 1-2 glazen water

 

Avondeten: hartige taart (459 kcal per persoon)

Ingrediënten voor 5 personen

 • 5 velletjes hartige taartdeeg (te vinden in het vriesvak van de supermarkt)
 • 500g tartaargehakt (is magerder dan mager rundergehakt)
 • 1 broccoli
 • 1 prei
 • Een paprika
 • Doosje champignons
 • 3 eieren
 • 30g bloem
 • Een scheutje melk
 • Een groot blikje tomatenpuree (140g)
 • 50g geraspte 30+ kaas
 • Kruiden naar keuze
 • Ovenschaal of taartvorm, ik gebruikte er een met een diameter van 30cm.

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Snijd de broccoli in kleine roosjes, de prei in schijven en de paprika en champignons in stukjes.
 • Bak de tartaar in grote hapjespan, doe de kruiden toevoegen.
 • Als gehakt goed is voeg je de groente toe (+- 3 minuten)
 • Voeg de tomatenpuree erbij
 • Mix ondertussen de bloem met scheutje melk in een kom. Voeg daarna de eieren toe en kluts het goed door.
 • Vet de bakvorm in met klein beetje olijfolie en bekleed deze met hartige taartdeeg
 • doe hier het gehakt/groentemengsel in en giet de eimengsel erover.
 • Bestrooi tenslotte met de kaas (ik doe zelf meestal zonder kaas, maakt het weer iets gezonder)
 • Zet de taart voor +- 40 minuten in de oven. (iedere oven is anders dus controleer regelmatig).
 • Eet smakelijk!

 

Avondsnack

 • Schaaltje magere kwark of griekse yoghurt
 • Glas water.