Natuurlijk bestel je vandaag op een terrasje graag een  glas bier of frisdrank. Je moet tenslotte op koningsdag ook goed gehydrateerd blijven.. toch?

 

Vandaag kun je lezen waarom het drinken van calorieën onverstandig is, vooral als je fit wilt worden.

 

Fit worden en hongergevoel.

Om te beoordelen hoe verstandig calorieën drinken bij het afvallen is, moeten we even terug naar de basis. Die is vrij simpel: als je vet wilt verbranden, moet je minder calorieën eten dan je verbruikt.

Klinkt simpel toch, minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt.
In de praktijk vaak lastiger. Minder eten kan namelijk ook leiden dat je met een hongergevoel blijft zitten. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor voeding (calorieën) die zoveel mogelijk verzadigen.

 

Calorieën drinken verzadigt niet

En dat is waar we met vloeibare calorieën tegen een probleem aanlopen. Je lichaam raakt namelijk niet alleen verzadigd door de energiewaarde van wat je binnenkrijgt. Andere factoren spelen een veel grotere rol, zoals de hoeveelheid vezels en hoe lang je kauwt. Omdat je dranken zo naar binnen giet, verzadigen ze praktisch niet. Je moet dus alsnog evenveel eten om geen honger te krijgen.

 

Nadelen van calorierijke dranken:

De meeste calorierijke dranken hebben extra nadelen, naast die onnodige calorieën. Een paar voorbeelden:

Frisdrank
Dat frisdrank ongezond is, weten we allemaal. Er zitten ontzettend veel snelle suikers in, die zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel (waardoor je trek krijgt). Ze bezorgen je dus juist meer honger.

Vruchtensap
Je denkt gezond bezig te zijn met je sinaasappelsap (of andere vruchtensap), maar helaas. De gezonde stoffen uit friet blijven namelijk bij het uitpersen nauwelijks bewaard. Wat je overhoud: suikerwater met fruitsmaakje. Doordat de vezels verdwenen zijn, gaat het wederom om snelle suikers -> piek bloedsuikerspiegel -> je krijgt trek.

Alcoholische dranken.
Alcohol levert 7 kcal per gram, bijna net zoveel als vet!! Bovendien haalt alcohol de spijsvertering flink overhoop, waardoor vet verbranden lastiger wordt. Komt nog eens bij kijken dat veel alcoholische drankjes ook weer snelle suikers bevat -> piek bloedsuikerspiegel -> je krijgt trek

Koffie met extra’s.
Koffie is calorievrij toch? Dat klopt… maar dat geld niet voor die extra ingrediënten die mensen vaak in de koffie doen. Denk aan suiker, melk of siropen. Veel koffie bij de Starbucks leveren bijvoorbeeld al honderden calorieën.

 

Mag je dan nooit meer calorieën drinken bij het fit worden?

Mag je dan helemaal nooit voor vloeibare calorieën kiezen? Daar kan een kleine uitzondering bij geplaatst worden: eet je al genoeg om een hongergevoel te voorkomen, maar heb je calorieën ‘over’? Dan kan je die desnoods best opvullen met calorieën die minder vullen.

 

Waarschijnlijk ga je vandaag met koningsdag wel ergens heen en ook op z’n feestdag moet je zorgen dat je genoeg drinkt (>2 liter).

Wat je dan de rest van de tijd wel kunt drinken? 

Water is altijd de beste keuzen. Zorg dat je altijd een flesje in je tas heb zitten, je kan deze dan ergens vullen. Koffie en thee zijn de ook goede opties –dan natuurlijk zonder suiker. Let met cafeïne houdende dranken overigens wel een beetje op dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt.

Kruidenthee en water kun je onbeperkt drinken. En vind je alleen water een beetje saai, dan is water met een smaakje een optie waar je eindeloos mee kunt variëren (Bar Le duc heeft goede opties).

Je kunt ook je water eten, denk waterrijke voeidng: komkommer, tomaten, wortelen, watermeloen, ananas, druiven, aardbeien en nog vele andere.

 

Geniet van de dag en let vandaag eens goed op wat je drinkt.

Bewustwording is het belangrijkste bij het streven naar een gezonde en fitte levensstijl.