Waarom zou je er nou voor kiezen om ‘s middags groente te eten? Dat doe je toch al bij je avondeten?
Dat is waar, maar veel mensen komen op die manier lang niet aan de aanbevolen 250 gram per dag. En dat terwijl sommige experts zelfs aanraden om minstens 400 gram per dag te eten!

 

Maar hoe kun je nou gezond middageten met groente, zonder dat je elke dag een bak sla (konijnenvoer) hoeft te eten. Ik geef 4 tips om lekker te eten in de middag met meer groente.

 

1. Groente omelet.
Met deze keuze sla je gelijk twee vliegen in één klap. Je kunt er lekker veel groente in kwijt en het levert een flinke portie eiwitten. Basis: kluts twee eieren met wat groente en bak er een stevige omelet van. Gebruik smaakmakers zoals: kruiden, olijven, zongedroogde tomaatjes, of voeg extra eiwitten in de vorm van kip toe of goede vetten in de vorm van zalm… waar je maar trek in hebt! (maar voorkom dat het een caloriebom word, dus kies bewust).

 

2. Wrap met groente.
Wraps zijn lekker, makkelijk en je kunt er eindeloos mee variëren.Kies bijvoorbeeld voor:
– Zuivelspread met kipfilet, komkommer, tomaat en rucola.
– Sla met paprika, tonijn, ui en mais.
– Hüttenkase met rauwkost (tomaten, komkommer, sla) en gekookt ei
– Kikkererwten met avocado, tomaatjes en feta en zelfgemaakte yoghurtsaus

 

3. Groentesoep.
Het kost nauwelijks tijd om een flinke hoeveelheid te maken, en omdat het eenvoudig in te vriezen is, kun je het lang bewaren. Vervolgens heb je alleen een magnetron nodig voor een heerlijke warme én gezonde lunch. Ik bedoel hiermee wel de zelfgemaakte soep en liever niet de kant en klare van de supermarkt (veel zout etc.)

 

 

4. Groente op brood.
Voor de mensen die heel erg gehecht zijn aan hun bammetje tussen de middag, geen zorgen ook hier kun je genoeg groente op kwijt. Denk bijvoorbeeld aan simpel blaadje sla, komkommer en tomaat. Of kipfilet, augurk, tomaat en rucola. Ook heel makkelijk: maak je eigen groentespread.

 

Zelf nog leuke ideeën om je hoeveelheid groente op een dag te behalen?
Geef je tips in een reactie, zo help je andere weer.

 

 

Dagmenu:

Drink als je wakker wordt eerst 1-2 glazen water

Ontbijt: (180 kcal)

  • 1 volkorenboterham
  • ½ plakje kaas
  • Plakjes komkommer
  • 1 appel
  • Glas thee/koffie/melk

 

Tussendoortje

  • 500 ml water
  • Stuk fruit naar keuze

 

Lunch: groente omelet
Ingrediënten (1 persoon, 300kcal)

  • 2 eieren
  • Scheutje melk
  • 100 gram wokgroente
  • 1 tl knoflookpoeder

 

 

Drink voor het avondeten 1-2 glazen water.

Avondeten. (2 personen, 500 kcal per persoon)

  • 175g mager rundergehakt
  • 130g volkoren spaghetti.
  • 1 bakje champignons
  • 1 rode ui
  • Een teentje knoflook
  • Klein blikje tomatenpuree
  • +- 150ml gezeefde tomaten
  • Kruiden naar keuze. Ik ging voor  Italiaanse kruiden

Voor de salade

  • IJsbergsla
  • +- halve  komkommer
  • Snoeptomaten
  • +- halve grote winterwortel
  • Dressing naar keuze. Ik mengde 100 gram kwark met knoflook en beetje mosterd.

Drink tijdens het avondeten een glas water.

 

Avondsnack                        

  • 1 handje gemengde noten (30 gram) (ongezouten)