Vandaag geef ik jullie een lekkere tip voor het ontbijt.
Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Nou hoor ik vaak gelijk negatieve meningen over havermout, maar waarom?
Oke.. het ziet eruit als een raar papje, maar je moet er natuurlijk zelf lekker maken en je eigen twist eraan geven. Ik ontbijt zelf heel graag met havermout, het geeft mij veel energie en het vult goed zodat ik tot de lunch geen hongergevoel heb.

Ik geef jullie vandaag één van mijn favoriete varianten op havermout.

Menu van dag
Havermoutpap met appeltaartsmaak

 

Type: ontbijt.
Aantal personen: 1
Kcal: 428 kcal
Bereidingstijd: 5 minuten

 

Ingrediënten:

  • 1 appel
  • 300ml halfvolle melk (je kunt ook kiezen voor sojamelk, amandelmelk etc.)
  • 40 g havermout
  • 1 Handje rozijnen (20 gram)
  • 1 Theelepel kaneel

Bereidingswijze:

  1. Snij de appel in stukjes
  2. Bak de stukjes appel met de rozijnen in een pannetje even kort aan, ongeveer 2 minuten voor meer smaak.
  3. Voeg de melk en de havermout toe in het pannetje en roer alles goed door elkaar.
  4. Breng dit aan de kook en blijf af en toe roeren
  5. Na ongeveer 2-3 minuten zacht koken, zal de pak de juiste dikte hebben, voeg dan de kaneel toe

Bereidingstips:

  • Ik kies zelf voor sojamelk of amandelmelk, ongezoet (Alpro), het bevat minder kcal en geeft net dat extra smaak ?
    Als je kiest voor sojamelk i.p.v halfvolle melk zijn het totaal 383 kcal, scheelt weer. Dus probeer allebei uit.

 

Voedingswaarden (1 kom)
Energie:                 428 kcal.
Koolhydraten:        70.7 gram.
Natrium                   0.34 g.
Eiwit                      16.2 gram
Vet                         7.7 gram (waarvan 3.5 gram verzadigd vet)
Vezels:                 6.0 gram.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vonden en of jullie het vaker gaan maken.
Hebben jullie zelf nog een leuke variant met havermout? Deel hem met ons, ik ben erg benieuwd!

 

 

Tussendoortje:
Doordat we een goed en stevig ontbijt hebben gehad, slaan we het tussendoortje vandaag over.
Vergeet natuurlijk niet te drinken tussendoor (500 ml vocht).

 

Lunch: (360 kcal)

  • 2 volkoren boterhammen (of volkoren speltboterhammen)
  • 1 gekookt ei
  • 50 gram rosbief
  • 1 augurk
  • 4 snoeptomaatjes
  • Handje sla naar keuze (ik ging voor veldsla)
  • Klein beetje yoghurtdressing
  • evt. Peper en zout voor de smaak evt.

 

Tussendoortje: (10 kcal)
Voel je beetje sufjes worden tijdens je werkdag of gewoon trek. Ik heb een goede tip: drinkbouillon

  • 150 – 200 ml kokend water
  • Maggi Opkikker kip

 

Avondeten (Ingrediënten voor 2 personen, 500 kcal per persoon)

  • 120 gram zilvervliesrijst
  • 300 gram kipfilet
  • 2 paprika’s
  • 100 gram courgette
  • Bieslook
  • 1 eetlepel olie (oliespray is beste)
  • 1 eetlepel masala kruiden of kerrie kruiden
  • Peper naar smaak
  • 6 satéstokjes
  • 100 gram magere yoghurt
  • Citroensap
  • Paar takjes koriander (of andere kruiden als je daar niet van houdt)

Bereidingswijze:

  • Snijd de kip in grove stukken en verdeel hier de masala of kerrie kruiden over (en evt peper).
  • Snijd de paprika en courgette in grote stukken.
  • Prik de kip en de paprika op de satéprikker.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Leg de kipspiesjes op een grillplaat/grillpan/tosti-ijzer, draai regelmatig om zodat alle kanten gaar worden.
  • Dressing: halveer een citroen en snijd de koriander. Meng dit door de magere yoghurt (voeg evt. peper toe).
  • Als de rijst klaar is, giet je het af. Roer je de courgette en bieslook erdoor.
  • Verdeel de rijst met courgette over het bord, leg de kipspies erop en serveer de zelfgemaakte dressing ernaast.

 

Avondsnack:

  • Stuk fruit
  • Schaaltje (150 gram) kwark of yoghurt

 

Allemaal weer een hoop lekkere recepten.
Ik hoor graag of jullie het lekker vonden.