Afgelopen 3 maanden is het voedingsmiddel ‘’chiazaad’’ een aantal keren voorbij gekomen.
Voor velen misschien een onbekend product. Beetje dom van mij dat ik niet eerder heb uitgelegd wat het is en waarom je het zou moeten eten.

Dus beter laat dan nooit, vandaag vertel ik erover.

 

Chiazaden zijn kleine zwarte zaadjes van de chiaplant die voornamelijk in Mexico en Guatemala groeit. Vroeger werden deze zaden al gegeten en gebruikt, maar eigenlijk zijn ze een beetje herontdekt met de ‘superfood’ hype. Chiazaad bevat hoge voedingswaarde waarvan de voedingsstoffen ook nog een bijdragen leveren aan de gezondheid (klinkt goed!), Gewoon te koop bij de supermarkt.

Welke voedingsstoffen zitten er dan in chiazaad?

  • Omega 3 vetzuren à essentieel vetzuur dat alleen voorkomt in zaden en plantaardige oliën
  • Vezels à zorg voor dat vullende gevoel.
  • Eiwitten à voor spieropbouw
  • Antioxidanten à voorkomen van verschillende aandoeningen en ziekte

 

 

Waar gebruik je chiazaad dan allemaal voor?

 

Kennen jullie het chia-pudding ontbijt nog?

Ontbijt Chia-pudding (280 kcal)

  • 125 ml magere kwark
  • 125 ml melk (ik ging voor amandelmelk)
  • 20 gram chiazaad (2 el)
  • 1 stuk fruit naar keuze (ik ging voor kiwi)

Bereidingswijze:

  • Maak het de avond van te voren klaar.
  • Meng 125 ml kwark met 125 ml melk en de 20 gram chiazaad in een schaal, roer het goed door elkaar en dek het af met folie en zet het in de koelkast
  • De volgende ochtend hoef je er alleen nog maar een stuk fruit bij te doen en smullen maar.

 

Chiazaad door je smoothie.

Zoals gisteren ook al besproken, kun je chiazaad heel goed toevoegen aan je smoothie voor extra voedingsstoffen.

Aardbeien smoothie:

  • Handje aardbeien
  • 1 banaan
  • 200 ml melk (kokos of amandelmelk is ook erg lekker hierbij)
  • 1 el chiazaad

 

Maar je kunt het ook op andere manier toevoegen.

In de roerbak
Je kunt chiazaden ook toevoegen aan hartige gerechten zoals in de roerbak. Doe gewoon een eetlepel zaden in je favoriete roerbakrecept

In de salade
Chiazaden kun je in salade doen om meer structuur en een gezonde boost te krijgen. De zaden kunnen aan ieder gerecht worden toegevoegd. Mix ze met de slabladeren en voeg je favoriete groenten toe.

In saladedressings
Een andere manier om chiazaden in je salade te verwerken is door ze in de dressing te doen. Veel kant en klare dressings bevatten veel suiker. Je eigen dressing maken is daardoor een gezondere manier om je salade op smaak te brengen.

Als een knapperige korst op vlees of vis
Een leuke manier om chiazaden te gebruiken is om het vlees of de vis ermee te paneren. Het kan tot fijne poeder worden vermaald en gemixt met gewone paneermeel, of om de paneermeel er helemaal mee te vervangen, afhankelijk van je voorkeur.

In gebak
Gebak bevat vaak veel vet en suiker. Het toevoegen van chiazaden kan de voedingswaarde helpen verbeteren.

In pakkenkoeken
Als je van pannenkoeken houdt kun je chiazaden aan het beslag toevoegen.

In havermout
Het toevoegen van chia aan havermout is ook een manier om ze te eten en kost weinig moeite. Bereid je havermout zoals gebruikelijk en roer een eetlepel hele of gemalen chiazaden erdoor.

In yoghurt
Chiazaden kunnen een heerlijke topping voor je yoghurt zijn

 

 

Om af te sluiten heb ik nog wat weetjes over het bekende CHIAZAAD:

  • CHIAZAAD bevat meer kalium dan bananen
  • CHIAZAAD bevat meer antioxidanten dan blauwe bessen
  • CHIAZAAD bevat meer vezels dan lijnzaad
  • CHIAZAAD bevat meer omega 3 dan walnoten

En als laatste … wist je dat CHIAZAAD wel 10-12x zijn eigen gewicht kan opnemen in vocht! Gegarandeerd een gevulde maag dus. 😉