Ja ja daar is het zomerse weertje weer, genieten hè?
En dit lekkere weer roept een BBQ, toch?

Wij als Get Fitters mogen ook zeker genieten van een lekkere barbecue, het gaat er gewoon om dat je de juiste keuzes maakt.
Vandaag daarom weer een aantal leuke recepten om uit te proberen op de barbecue:

 

 

Italiaanse kipspies met citroen

Voor 6 spiesjes

  • 400 gr kipfilet
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el olijfolie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 el oregano
  • peper

 

Bereiding:

  • Pers de citroen uit boven de mengkom en schenk de olie hierbij.
  • Pers de teentjes knoflook uit boven de kom en ris de rozemarijn van de takjes. Voeg ook de oregano en wat peper naar smaak toe aan de marinade.
  • Snij de kipfilet in blokjes, niet al te groot maar zeker niet te klein.
  • Leg de kip in de marinade. Heb je de tijd? Dan is het het lekkerste als je de kip zeker zo’n 2 uur in de marinade kan laten staan.
  • Rijg de kipblokjes aan de spiesjes, zo’n 5 stukjes per spies. Bak ze op de bbq (of in de grillpan) rondom mooi bruin en gaar! Enjoy!

 

 

Zalmspiesjes met dille dressing

Voor 4 personen:

  • 300 gr zalmfilet
  • 2 limoenen
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • 3 el (plantaardige, geiten-, schapen- of gewone) yoghurt
  • 2 takjes dille

 

Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de verse dille en roer goed door. Voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.

 

Geroosterde fruitspies

  • 4 aardbeien
  • 4 stukken watermeloen
  • 4 stukken ananas
  • 4 partjes sinaasappels
  • 2 kiwi’s in stukjes
  • 4 eetlepels honing

 

Bereiding: Rijg de stukken fruit aan een spies en bedruip elke spies aan alle kanten met een eetlepels honing. Leg de spiesen op de barbecue en blijf deze draaien voor ongeveer 5 minuten, totdat ze geroosterd zijn en een lichtbruine kleur hebben gekregen van de gekarameliseerde honing

 

 

Mini hamburgers.
Misschien niet het meest gezonde recept, maar een burger bij de bbq hoort wel een beetje he. Dus we maken ze kleiner en gezonder (meer sla etc.)
Plus ze zien er super leuk uit toch

Ingrediënten 6 hamburgers:

  • 3 verse hamburgers
  • 6 kleine afbakbroodjes / of 12 sneetjes volkoren stokbrood
  • Sla
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Yoghurt
  • Knoflookkruiden
  • 1 el mayo

Maak van de 3 grote hamburgers 6 mini hamburgers. Beleg je broodje met veel groente (vult goed)
Dressing: yoghurt mengen met knoflookkruiden en de eetlepel mayonaise (evt. wat mosterd erbij).
Geen kleine afbakbroodjes? Doe je hamburger dan tussen twee stukjes stokbrood ?

 

Vega spiesjes met aardappel en rode ui

Ingrediënten voor 4 spiesjes

  • 4 kleine aardappels
  • 1 rode ui
  • 1 halve tl gedroogde tijm

 

En zo doe je het:

  • Kook de aardappels 10 minuten in een pannetje met kokend water.
  • Giet af en houd even onder de koude kraan
  • Snijd ze in dunne plakken.
  • Schil de ui en snijd in vieren.
  • Pak een spies en rijg hier om en om een schijfje aardappel en een stukje rode ui aan.
  • Bestrooi met wat olijfolie, een flinke snuf peper en zout en de tijm.
  • Bak de spiesjes gaar op de barbecue en smullen maar!

 

 

Salade geitenkaas en walnoten

  • Sla naar keuze (ik mixte ijsbergsla, veldsla en verse spinazie)
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 appel
  • 100g geitenkaas
  • 2 flinke handen walnoten
  • 1 lepel honing
  • 1 lepel mosterd
  • Een scheutje water

Dressing: Meng de honing en de mosterd en doe hier een klein scheutje water bij. Roer dit goed door elkaar.
Ik vind deze persoonlijk zo lekker hihi. Mocht je nou geen fan zijn van geitenkaas, kan je het eventueel vervangen door hüttenkäse.

 

 

Komkommersalade.


Ik kwam dit recept van de week tegen en het leek mij erg lekker, ik ga hem zelf dit weekend ook maar eens uitproberen.

Ingrediënten:

  • 15 g sesamzaadjes
  • 1 komkommer
  • 1 halve citroen\
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepels chilivlokken

 

Bereidingswijze:

  • Rooster de sesamzaadjes kort in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Gebruik een kaasschaaf om de komkommer in dunne slierten te schillen. Let op: uit de komkommersalade komt veel vocht, eventueel kun je de komkommerslierten in de koelkast van tevoren laten uitlekken.
  • Doe de komkommer in een schaal en knijp de halve citroen erboven uit.
  • Pers de knoflook en meng met de sojasaus, de sesamolie en een scheutje olijfolie, besprenkel de komkommer met de dressing.
  • Strooi de sesamzaadjes en de chilivlokken over de komkommer.

 

 

Pas geleden hebben we het ook al gehad over een verantwoorde BBQ.

Hier nog even kort een aantal tips:

Begin niet te hongerig aan een barbecue.
Neem van te voren een verantwoorde snack en drink voldoende water.

Schep 1 keer op
Tijdens een normale maaltijd schep je ook niet constant op, dus doe dat nu ook niet.
Wil je toch ‘constant’ blijven eten, neem dan hele kleine beetjes per keer (let op: kleine beetjes kan uiteindelijk ook erg veel zijn)

Gebruik mager vlees of vis.
Laat de speklappen en worstjes liggen voor een ander, kies voor biefstuk, varkenshaas, kipfilet of vis.

Veel groente en fruit.
Hier kan je in principe ‘constant’ van blijven eten haha.

Geen sausjes.
Of maak zelf lekkere en verantwoorde sausjes, scheelt weer een hoop calorietjes en suikers.

Drink voldoende.
Bedoel ik niet de alcohol mee haha.