Ik denk dat bijna iedereen wel bekend is met kaneel: bij deze specerij denk je misschien wel gelijk aan allerlei gerecht, van appeltaart tot rijstepap. Wat echter minder bekend is, is dat kaneel ook heel gezond is.

Vandaag wat leuke feitjes over de gezondheidsvoordelen van kaneel.

Kaneel werkt ontstekingsremmend.
Bij bijvoorbeeld een blaasontsteking kan het sneller overgaan wanneer je dagelijks een lepel kaneel door je eten doet.

Kaneel en bloedsuikerspiegel.
Het draagt bij aan een langzamere opname van koolhydraten. Waarom is dat belangrijk? Als koolhydraten langzaam door het lichaam worden geabsorbeerd, vertoont je bloedsuikerspiegel minder pieken, wat beter is voor je gezondheid. Je alvleesklier hoeft minder vaak in actie te komen. Je honger naar snacks neemt ook af.

Kaneel helpt tegen een slechte adem.
Slechte adem? Iedereen heeft er wel eens last van. Als je andere oorzaken, zoals ziektes of gebitsproblemen, hebt uitgesloten, kun je het volgende proberen: los één theelepel kaneel en één theelepel honing op in een half glas water. Gorgel twee keer per dag met het mengsel. Na een aantal dagen verbetert je adem merkbaar.

Kaneel verzadigd.
Kaneel heeft een geurige, licht zoete smaak. Door een beetje kaneel aan je gerechten toe te voegen, heb je minder suiker nodig. Kaneel geeft ook een gevoel van verzadiging. Deze twee dingen werken mee om je gewicht op peil te houden.

Kaneel voorkomt emotie eten.
Kaneel heeft iets troostends. Dat mag dan nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, iedereen heeft dat wel eens ervaren. Als het buiten koud en guur is, voorkom je een vreet- of snoepbui door jezelf te verwennen met een lekker kopje kaneelthee!

Kaneel helpt hart- en vaatziekten te voorkomen.
Kaneel bevat bestanddelen die een gunstige invloed hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het blijkt uit onderzoek dat bepaalde bestanddelen uit kaneel een proactieve rol spelen in het voorkomen van het dichtslibben van je hartvaten.

Vastzittende hoest en verkoudheid
Een vastzittende hoest verdwijnt wanneer je een mengsel van honing en kaneel drinkt. En een verkoudheid geneest er sneller van. Je kunt hiervoor een eetlepel honing en een eetlepel kaneelpoeder met warm water in een glas mengen. Ook kun je er thee van maken en op je gemak opdrinken.

 

 

Maar…….

Ja ja ook aan kaneel zit een maar.
Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden.

Liefhebbers van kaneel kunnen beter Ceylon kaneel kopen, dat nauwelijks coumarine bevat.

 

 

Recepten met kaneel.

Nu je weet dat het dus goed is om kaneel in je voedingspatroon te stoppen, is het ook wel handig om te weten waar je kaneel allemaal in kan gebruiken (een eetlepel pure kaneel per dag is namelijk geen aanrader haha).

 

Tijdens de Get Fit dagemenus zijn al een aantal keren recepten met kaneel voorbij gekomen.
Ken jij je het appeltaart ontbijt nog herinneren?

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer recepten waarbij het heerlijk is om kaneel aan toe te voegen.

Warme appel met kaneel.
Een van mijn persoonlijke favoriete avondsnacks. Je snijd een appel in stukjes, doe er wat kaneel over en 40 seconde in de magnetron. Easy! Super lekker!

Kaneel thee.
Simpel: zet een kop warm water, doe er een kaneelstokje in. Even laten rusten (10 minuten), voeg een zakje groene thee (of rooibos ook erg lekker) toe en je hebt een heerlijke kop thee.

Peer-kaneel
Waarschijnlijk als je aan kaneel denkt, denk je ook gelijk aan peren. En terecht! De smaak van peer en kaneel gaat super goed samen. Een lekker frisse snack. Je kunt eventueel ook de peren even in de magnetron doen waardoor ze lekker zacht en warm worden

Zoete aardappel met kaneelkip.
Snijd je kip in stukjes en meng er kaneel, koriander en wat peper en olie door. Laat het goudbruin bakken en smullen maar.

Peer-kaneel smoothie.
Snijd een peer in stukjes, voeg er vanille, yoghurt en kaneel aan toe. Even in de blender en je hebt een heerlijke smoothie.

Couscous met kaneel en rozijnen.
Fruit een ui met 1tl gemalen kaneel 3 minuten zacht en glazig. Voeg cherrytomaten toe en laat dit vervolgens afkoelen. Doe de couscous in een schaal (met fijngesneden knoflook en peterselie) Schenk hete bouillon erbij en laat 5 min wellen. Voeg de rozijnen, ui-tomatenmengsel toe en je hebt een heerlijk gerecht.

Pannenkoeken en poffertjes.
Natuurlijk zijn pannenkoeken en poffertjes ook altijd erg lekker met kaneel ?

Wentelteefjes met kaneel en appel
Schil een appel, meng de appel met de kaneel en verdeel de stukjes appel over de snee brood. Leg de tweede snee brood erop. Met in een diep bord een ei en scheut melk. Leg de sneden brood in het eimengsel (beide kanten). Even in een pan aan beide kanten goudbruin bakken.

Brood met hüttenkäse.
Doe op een snee brood (of roggebrood ook erg lekker) een laagje hüttenkäse, doe er een paar plakjes banaan op en maak af met kaneel

 

Ken jij zelf nog lekkere recepten met kaneel?