De titel klinkt al goed he?

Bij taart denken jullie waarschijnlijk niet gelijk aan havermout. Toch gaat het vandaag wel over havermout, maar als ik dat in de titel gezet had, hadden jullie waarschijnlijk gelijk een heel ander beeld ervan (vieze pap, ziet eruit als …). Nee havermout heeft bij veel mensen een geitenwollen-sokken imago, jammer hoor en heel onterecht vind ik. Het is heel erg voedzaam en gezond en je kunt er letterlijk eindeloooos mee variëren: ontbijt, lunch, avondeten, tussendoortje en taart

 

 

Daarom ga ik jullie wat voor- en nadelen vertellen over havermout, waarom havermout kan helpen bij het afvallen en wat je er allemaal mee kan maken.

 

 

Voordelen van havermout.

Vergeet het geitenwollen-sokken imago van havermout en zie de gezondheidsvoordelen in.

 

 1. Havermout bevat veel vezels
  Het hoge gehalte aan vezels geeft je langdurig een verzadigd gevoel. Dat zorgt er ook voor dat je minder behoefte hebt aan snoepen (dat kan helpen als je wilt afvallen). Vezels zorgen ook voor een goede darmwerking, doordat ze vocht opnemen en verstopping voorkomen.

 

 

 1. Havermout is rijk aan eiwitten
  Eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam en helpen bij spierherstel en spieropbouw. Haver is een goede bron van eiwitten. De eiwitten in haver zijn door ons lichaam makkelijk op te nemen.

 

 1. Rijk aan vitamines en mineralen
  Vitamines en mineralen zijn de bouwstenen van ons lichaam: ze zijn nodig voor je weerstand, je hormoonhuishouding, voor een goed functioneren van de spijsvertering en om energie voor je lichaam te produceren. Havermout bevat belangrijke vitamines en mineralen en in aanzienlijke hoeveelheden. Zo bevat een bord o.a. ijzer, zink, vitamine B1, vitamine B5, mangaan en fosfor.

 

 1. Goede koolhydraten
  Havermout bevat koolhydraten, maar het zijn de langzame koolhydraten. Deze worden langzamer opgenomen dan koolhydraten van bijvoorbeeld witbrood of aardappels. Ze zorgen dat je lange tijd een vol gevoel blijft houden en voorkomen dat er een piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat. Deze koolhydraten geven langdurig energie en helpen lekkere trek te voorkomen.

 

 

 1. Variatie
  Havermout heeft van zichzelf een wat neutrale smaak, die neigt naar nootachtig. Maar het combineert heel goed met zoet fruit, noten en bijvoorbeeld cacao en kokos. Met deze variaties kun je vrijwel elke dag een ander ontbijt of lunch op tafel zetten en gaat het niet snel vervelen. Verder kun je van havermout behalve pap, nog veel meer maken. Het laat zich gemakkelijk verwerken in cakes, brood, koekjes of muffins. Het kan zelfs goed gebruikt worden als vervanger van rijst of aardappelen

 

 

Nadelen van havermout.

Doordat havermout de laatste tijd zo populair is geworden, zijn er ook steeds meer soorten en variaties in de supermarkt te vinden. Kies voor de variant met de minste toegevoegde suikers, zo natuurlijk mogelijk dus.

 

 

Recepten havermout.

Jullie hebben tijdens de afgelopen twee maanden regelmatig havermout recepten voorbij zien komen

De mugcake van vorige week, tijdens de vegan challenge, in de smoothie, de appeltaart variant, Pannenkoekjes maken en de havermout-pindakaas variant

 

Wil je nog meer variaties op havermout? Vraag het mij.

Heb je zelf nog een leuk recept met havermout? Deel het met de rest.

 

Nu over naar waar jullie al heel de tijd op hebben zitten wacht: TAART.

 

Ik ben zelf helemaal verliefd op dit recept, het is mijn favoriete recept voor de zondagmorgen (neem ik altijd de tijd om wat nieuws uit te proberen en te experimenteren met gezonde voeding).

 

Benodigdheden:

 • Airfryer (oven kan ook)
 • Schaaltje
 • Bakpapier

 

Wat heb je nodig voor de taartbodem:

 • 50 gram Havermout
 • 50 gram kwark
 • 1 ei
 • Ben je een echte zoetekauw: honing, agave of een zoetstof (probeer eerst zonder, lekker zat)

 

Benodigdheden voor de topping:
Hier kan je natuurlijk zelf kiezen wat je allemaal lekker vind

Ik geef een paar voorbeelden:

 • Pindakaas, kwark, fruit, noten en zaden, chocola, kaneel.

 

Ik gebruikt voor mijn variant:

 • 3 el Griekse Yoghurt
 • 2 handjes bosbessen
 • 2 handjes frambozen

Bereidingswijze:

 • Kluts de kwark, het ei en evt zoetmiddel in een schaaltje door elkaar
 • Voeg de havermout toe en meng tot glad beslag (gewoon met vork, hoeft niet met mixer)
 • Stort het beslag op een stukje bakpapier en maak het mooi rond
 • Leg daarna de bodem met bakpapier in het bandje van de airfryer en bak het 10 minuten af op 180 graden (voorverwarmen hoeft niet)
 • Nu komt het leukst: beleg de taart zoals jij zelf lekker vind
 • Smullen maar !!