We hebben allemaal wel eens een weekend waar we net even teveel buiten de lijntjes zijn gaan eten. En dat is helemaal niet erg! Maar vaak komt daarna het gevoel dat je broek te strak zit.. En de weegschaal zegt ook al niet veel goeds. Help! Wat nu?

 

 

Oke, je broek zit strakker en de weegschaal geeft aan dat je  2 kg zwaarder bent. Ben je nu aangekomen in vet? 1 kg vet is 7000 calorieën. Dat betekent dus dat je 14.000 calorieën moet hebben gegeten bovenop je normale voeding om 2 kg in vet aangekomen te zijn. Hoewel dit wel mogelijk is, is het waarschijnlijk niet het geval als je net even meer snacks, vettigeheid en toetjes hebt gegeten. Je zou bijvoorbeeld 14 zakken chips moeten hebben gegeten om 14.000 calorieën binnen te krijgen. Heb je dat?

 

 

Maar waarom zit mijn broek dan strakker?

Daar is een hele goede en logische verklaring voor. Chips, snacks, ijs, koekjes, chocolade, witte pasta etc. bevatten veel “snelle koolhydraten”, die in je lichaam opgeslagen zijn als water. Dat is de reden dat je je waarschijnlijk ook opgeblazen en “groot” voelt. Maar de oplossing is eigenlijk heel simpel; pak de draad gewoon weer op zoals vóór het weekend en drink even wat extra water. Let ook even wat meer op je zout inname. Probeer deze voor een dag of twee wat te verminderen. Zo zul je zien dat je binnen enkele dagen dat extra vochtgewicht kwijt bent en je weer “back on track” bent.

En dat is ook precies wat de toename in gewicht verklaart.

 

 

Maar..

Natuurlijk, er is ook een maar. We kunnen natuurlijk niet altijd “ongestraft” (mag ik het zo even noemen) allerlei dingen eten en verwachten dat er niets gebeurt met ons lichaam. Lees dit niet als vrijbrief om in het weekend lekker los te gaan met eten met de gedachten ‘’maandag weer’’. Tuurlijk mag je wel wat losser in het weekend (genieten van het lekkers moet kunnen), maar houd het beperkt, houd je doel voor ogen.

 

 

Het is weer maandag, terug naar het normale leven.

 

 

Dagmenu:

 

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water.

 

Ontbijt:

 • 2 sneetjes stevig grof volkoren brood
 • 100 gram hüttenkäse
 • 8 aardbeien
 • Kop thee/koffie
 • Glas water

 

 

Tussendoortje:

 • 2 glazen water
 • Kop thee/koffie

 

 

Lunch:

 • 1 volkoren wrap (medium)
 • 100 gram tonijn uit blik (op waterbasis)
 • 1 el kwark (of grieke yoghurt)
 • Stukjes komkommer
 • ½ appel
 • Handje sla (veldsla bijvoorbeeld)
 • Kruiden naar keuzen (peper)

 

 

Tussendoortje

 • 2 glazen water
 • Schaaltje snoepgroenten of een stuk fruit

 

 

 

Avondeten: pasta met garnalen en champignons

Ingrediënten voor 2 personen

 • 130 gram volkoren pasta (penne bijvoorbeeld)
 • 200 gram garnalen
 • Doosje champignons
 • 1 el olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 tomaten
 • 3 handjes verse spinazie
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 2 el Griekse Yoghurt

 

Bereidingswijze:

 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Snijd de champignons en tomaten in stukjes
 • Doe de olijfolie in een pan en voeg de knoflook, champignons en tomaten toe, bak deze goudbruin
 • Voeg de spinazie toe en roer alles door elkaar
 • Voeg de tomatenpuree toe en roer weer goed door
 • Voeg de garnalen toe
 • Haal de pan van het vuur en voeg de Griekse Yoghurt toe, roer weer goed door elkaar
 • Als laatste voeg je de pasta toe
 • Eet smakelijk.

 

 

Avondsnack:

 • Handje noten (pistachenoten bijvoorbeeld)
 • Glas water