Het is zaterdag en dan nemen we meestal wat meer tijd voor een lekker uitgebreid ontbijtje.

Vandaag daarom 2 recepten voor een heerlijk verantwoord ontbijtje. Wordt jij blij van versgebakken broodjes? Dan is het recept van de mueslibol echt wat voor jou. Hou je meer van een fruitig ontbijtje, kies dan voor de bananensplit

 

Mueslibol.

In het recept van vandaag heb ik gekozen voor een vulling van walnoten, rozijnen en gedroogde abrikozen, maar je kunt natuurlijk zelf variëren met wat je lekker vind (kies wel verantwoord haha).

 

Ingrediënten voor 8 kleine broodjes:

  • 250 gram speltbloem
  • 100 gram speltmeel
  • ½ theelepel zout
  • 3 gram gist
  • Handje rozijnen (kun je ook vervangen door blauwe bessen)
  • Handje gedroogde abrikozen (kan je vervangen door appel)
  • Klein handje walnoten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml water
  • 1 e
  • Handje zonnebloempitten (of pompoenpitten).

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Meng de speltbloem, het speltmeel, zout en de gist door elkaar. Zorg dat het gist en de zout elkaar niet raken.
  • Wel de rozijnen kort in water.
  • Snijd de abrikozen en walnoten ondertussen in stukjes.
  • Giet de rozijnen af en en voeg samen met de abrikozen en walnoten toe aan de droge ingrediënten
  • Voeg vervolgens de olijfolie en het water toe en kneed in ca. 5 minuten met je handen tot een deegbal of gebruik een keukenmachine. Zorg dat je deeg niet te nat of te droog is (voeg anders nog wat bloem of water toe).
  • Verdeel de deegbal in 8 stukjes.
  • Vorm hiervan 8 ronde bolletjes.
  • Leg alle broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen op een warme plek.
  • Klop het ei los en besmeer de bovenkant van de broodjes hiermee.
  • Bestrooi de bovenkant nu met de zonnebloem- of pompoenpitten en druk ze goed aan.
  • Bak de mueslibollen in ca. 10 – 12 minuten in de oven af (ze zijn goed als je op de onderkant klopt en ze ‘hol’ klinken).
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

 

 

Bananensplit.

Hou jij ook van zo’n heerlijke bananensplit met roomijs en pure chocola.. Een heerlijk dessert, maar ik heb een net zo’n lekkere ontbijt variant voor jullie (en nog gezond ook).

 

Ingrediënten per persoon:

  • 1 banaan
  • 2 tl honing
  • 2 el magere kwark (of Griekse Yoghurt)
  • 1 handje Ontbijtgranen (bv de Bolletje krokante ontbijtgranen hazelnoten & amandelen)
  • 1 handje rood fruit
  • 10 gram pure chocola (niet stiekem meer doen hè ?)

 

En zo doe je het:

  • Pel de banaan en snijd hem doormidden. Leg hem met de buitenkant naar boven op een bord.
  • Meng 1 tl honing met de kwark en schep dit op de banaan.
  • Verdeel de Bolletje Krokante Ontbijtgranen en het rode fruit over de yoghurt.
  • Rasp tot slot de pure chocolade over je ontbijtje en maak af met de rest van de honing.

 

Voor welk ontbijt kies jij vandaag?