Vaak wordt er in de dagmenu’s gebruik gemaakt van Griekse Yoghurt, omdat het rijk aan eiwitten is waardoor het een vol gevoel geeft. Ideaal om je dag mee te beginnen dus.
Maar dan sta je in de supermarkt voor het koelschap en dan zie je ineens 10 soorten Griekse Yoghurt staan, welke moet je nou kiezen ?

 

Wat is Griekse Yoghurt?

Griekse yoghurt kenmerkt zich voornamelijk om de romige en volle smaak, herkenbaar? Echte Griekse yoghurt is ook afkomstig van melk van Griekse koeien en bevat minstens 10% vet; vandaar de romige smaak.

 

Meeste yoghurt is ”Yoghurt Griekse stijl”

Maar wanneer je dus geen koeien in Griekenland hebt, en je wilt wel goedkoper een yoghurt op de markt brengen die je het romige gevoel en idee geeft van echte Griekse yoghurt dan kun je creatief zijn met de regels van de Warenwet. Door je yoghurt “Yoghurt Griekse Stijl” te noemen.

Wat is Yoghurt Griekse Stijl?

Yoghurt Griekse stijl komt dus niet uit Griekenland en wordt vaak ook anders gemaakt. In plaats van de yoghurt te laten uitlekken, worden verdikkingsmiddelen toegevoegd om de yoghurt wat dikker en romiger te maken. Maak je geen zorgen, die verdikkingsmiddelen zijn natuurlijke stoffen, die je prima kunt eten. Ook yoghurt Griekse stijl is dus een goede keuze in een gezond voedingspatroon.

Het belangrijkste verschil tussen Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl is de voedingswaarde. ‘Echte’ Griekse yoghurt bevat meer eiwitten (tot wel 2x zoveel) en minder melksuiker (lactose). Daarentegen zit er in yoghurt Griekse stijl vaak wat minder calorieën.

 

Vergelijkingen en voorbeelden met echte Griekse Yoghurt

  De Yoghurt Griekse Stijl van de Albert Heijn bevat 0% vet, 6,5 gram eiwitten en 45 kcal per 100 gram.

Griekse Yoghurt van Yogood (gemaakt in Griekenland maar wél van koeien!). Deze yoghurt bevat:

 • 0,3 gram vet per 100 gram (op het pak staat 0% vet)
 • 57 kcal per 100 gram
 • 8,3 gram eiwitten

De winnaar onder de echte Griekse yoghurt is wat ons betreft de Total Griekse Yoghurt met:

 • 0 gram vet per 100 gram
 • 57 kcal per 100 gram
 • 10,3 gram eiwitten

 

Het is dus duidelijk dat de Yoghurt Griekse Stijl minder calorieën bevat dan de echte Griekse Yoghurt. De echte Griekse Yoghurt zal je waarschijnlijk wel een voller gevoel geven omdat die meer eiwitten bevat dan de Yoghurt Griekse Stijl. De echte Griekse Yoghurt is ook dikker, minder vloeibaar.

Ga je voor volle yoghurt of 0% ?

En welke soort je ook kiest, de vraag blijft natuurlijk: ga je voor vol of mager? Ook hier geldt eigenlijk weer dat het vooral afhankelijk is van jouw doelen en de rest van je voedingsschema. Wanneer je af wilt vallen en weinig calorieën binnen wilt krijgen, is de magere versie waarschijnlijk geschikter.

Ben je echter op zoek naar iets dat langduriger vult, of wil je juist een calorieoverschot creëren? Goede kans dat je dan meer aan de volle yoghurtvariant hebt. Uiteraard kun je de twee ook afwisselen, afhankelijk van de rest van je voedingspatroon. Zolang je maar onthoudt dat er niets mis is met vet op zichzelf, zul je de keuze vrij makkelijk kunnen maken!

 

Leuke feitjes nog over Griekse Yoghurt (de echte variant)

 • Griekse yoghurt werkt tegen botontkalking. Komt omdat het rijk is aal calcium.
 • Goed voor de spijsvertering. spijsverteringsorganen wordt ontlast door Griekse yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt hebben een gunstige werking op de stofwisseling.
 • Het is een goede vleesvervanger. Doordat het rijk is aan proteïne/eiwitten is het een goede vleesvervanger.
 • Griekse Yoghurt helpt bij afvallen. Doordat griekse yoghurt langer een vol gevoel geeft zul je minder de neiging hebben te gaan snoepen, plus het bevat veel eiwitten

 

 

 

Recept met Griekse Yoghurt

Lunch: pannenkoekjes met Griekse Yoghurt (450 kcal)

Ingrediënten (6 kleine pannenkoekjes, 1 persoon)

 • 200ml Griekse yoghurt
 • 50g havermout
 • 1 ei
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1/2 eetlepel kaneel
 • Een heel klein beetje olie om in te bakken

Voor de topping

 • 1/2 banaan, of ander fruit naar keuze