Dat (te veel) suiker niet past in een fitte en gezonde levensstijl is denk ik wel duidelijk nu.
Maar onbewust eet de gemiddelde Nederlander nog steeds teveel suiker (vaak omdat suiker verstopt zit in producten waarvan we het niet eens weten/verwachten).
Weet jij of je teveel suiker eet?

 

Vandaag 10 signalen die reden kunnen zijn om eens beter om te gaan letten op je suiker gebruik.

1. Trek in zoetigheid.
Word jij bij wijze van spreken al wakker met trek in chocola? Hunker je de hele dag door naar gebak en snoep? En laat die drang om te snacken zich niet bevredigen door minder zoete, gezondere snacks?

Suiker heeft een licht verslavende werking – hoe meer je eet, hoe meer trek je erin hebt. Als je dus merkt dat je continu trek hebt in zoetigheid, is de kans groot dat je te veel suiker binnenkrijgt!

2. After dinner-dips.
Heb jij één tot twee uur na het eten altijd last van een after dinner-dip? Dat betekent dat je maaltijden te veel snelle koolhydraten bevatten. Hetzelfde geldt voor tussendoortjes die je even omhoog stuwen, en dan weer een dip veroorzaken.

3. Stemmingswisselingen.
Je gaat je niet alleen moe voelen van een diepe suikerdip. Te veel suiker kan ook tot enorme schommelingen in je humeur leiden. Ook je brein is voor zijn energie namelijk grotendeels afhankelijk van je bloedsuikerspiegel. Gaat die te hevig op en neer, dan leidt dat tot plotselinge chagrijnigheid of juist enorme vrolijkheid.

Kan jouw humeur van het ene op het andere moment omslaan? En ben je dan opeens écht niet meer te genieten als je chagrijnig bent? Ook dan is te veel suiker vaak de oorzaak.

 

4. Vermoeidheid.
En daaraan gerelateerd: als je vaak moe bent, kan dat eveneens met je suikerinname te maken hebben. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel leiden tot slechtere concentratie en een minder scherp denkvermogen. Ook kan het je nachtrust verstoren als je ’s avonds nog veel snelle koolhydraten eet, met alle gevolgen van dien.

 

5. Droge huid.
Suikers kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken, en dus ook in je huid. Dat kan tot een drogere huid en acné leiden. Ook de enorme hoeveelheden insuline die je iedere keer aan moet maken kan vocht aan je huid onttrekken. Kortom: heb je last van donkere wallen of onzuiverheden? Dan is het de moeite waard om eens wat minder suiker te eten.

 

6. Dorst.
Ook je mond en keel worden droger van een hoge suikerconsumptie. Merk je dus dat je eigenlijk continu dorst hebt? Grijp dan eens niet naar een cola of een glas vruchtensap, maar hou het gewoon bij thee en water. Als dorstlesser werkt dat een heel stuk beter.

 

7. Slechte weerstand.
Eén van de vervelende aspecten van suiker is dat het tekorten aan nutriënten kan veroorzaken in je lichaam. Daardoor raakt je weerstand verlaagd en krijg je dus bijvoorbeeld meer last van verkoudheden en griepjes.

 

8. Hoge bloeddruk.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen suiker en je bloeddruk. Uit dit onderzoek, bijvoorbeeld, bleek dat mensen die minder suikerige frisdrank dronken, ook een lagere bloeddruk hadden. Ligt je bloeddruk al langer te hoog, maar eet je wel netjes zoutarm? Dan is het mogelijk dat de oorzaak heel ergens anders ligt, en dat je gewoon te veel suiker eet!

 

9. Gebitsproblemen.
Tandartsen waarschuwen niet voor niets al jaren tegen een hoge suikerinname. Zoetigheid tast simpelweg je tanden aan en zorgt sneller voor gaatjes. Minder suiker eten kan dus wel eens de beste manier zijn om te besparen op de halfjaarlijkse tandartsrekening…

 

10. Gewichtstoename.
Ten slotte kan te veel suiker erg makkelijk tot gewichtstoename leiden. De reden: het levert wel veel calorieën, maar verzadigt nauwelijks. Dat zorgt ervoor dat je snel te veel eet, terwijl je het gevoel hebt dat je gewoon eet wat je nodig hebt.

Is er niets écht veranderd aan je eetpatroon, maar ben je de laatste jaren toch onverklaarbaar aangekomen? Dan kan een toegenomen suikerinname de oorzaak zijn.

 

Herken je jezelf in iets te veel van bovenstaande punten? Dan is minder suiker eten echt een belangrijke volgende stap! Dat betekent gelukkig niet dat je álle koolhydraten moet laten staan. Het gaat erom dat je de snelle koolhydraten vervangt door koolhydraten die geleidelijker door je lichaam verteerd worden.

Een paar simpele stappen voor een levensstijl zonder ‘teveel’ suiker zijn bijvoorbeeld:

  • Vervang alle ‘witte’ granen door volkoren varianten
  • Drink geen frisdrank en vruchtensap meer, maar kies voor thee en water
  • Let goed op dat je geen producten met toegevoegde suikers koopt (en kook zo veel mogelijk zelf)
  • Kies in plaats van extreem zoete tussendoortjes voor fruit of andere snacks die meer verzadigen

 

Hier nog een lijstje met producten die verrassend veel suikers bevatten waar jij het misschien niet van verwachtte:

  • Soep in blik (niet alleen te veel zout, maar ook suikers dus)
  • Ketchup (1 fles bevat 45 klontjes suiker….!)
  • Knakwortjes
  • Fruitsappen (die wisten wel al, toch even benoemen haha)
  • Sausjes (denk aan cocktailsaus of satésaus, pastasaus en tomatensauzen)
  • Chips en toastjes (je dacht misschien dat deze producten voornamelijk veel zout bevatten en dat klopt, maar schokkend feit: ook suiker aan tegevoegd)
  • Vitamine water (klinkt heel gezond, drink toch maar gewoon water met fruit)
  • Ontbijtgranen (denk aan cruesli)
  • Brood

 

Uitdaging: probeer eens een hele dag op je suiker-inname te letten, lees verpakkingen van producten die jij eet. Hiermee creëer je bewustwording. Heb je vragen over of er suiker in bepaalde producten verstopt zitten? Vraag maar raak, ik zal hierop antwoorden.

 

 

Dagmenu:

Drink als je wakker wordt 1-2 glazen water

Ontbijt: 205 kcal per smoothie

  • 1/2 banaan
  • 100 ml melk
  • 100 gram blauwe bessen en frambozen (diepvries kan ook, gelijk lekker koud)
  • 40 gram vezelrijke havermout
  • 1 el chiazaad
  • Even in de blender en een heerlijke ontbijt smoothie

 

Tussendoortje:

  • Kop koffie/thee
  • Water.

 

Lunch: Tosti kip-pesto (400 kcal)

  • 2 volkoren boterhammen
  • 1 el pesto
  • 2 el Hüttenkäse
  • 4 plakjes kipfilet
  • Plakjes tomaat
  • Sausje erbij? 1 el chilisaus  (denk aan de suikerssss)
  • Even in tosti-ijzer en smullen maar
  • Vergeet niet iets te drinken: thee, koffie of water

 

Tussendoortje:

  • 10 cherrytomaten (of snoeptomaten)
  • Stukjes komkommer
  • Dip het in de hüttenkäse (dit is eiwitrijk product dus zorgt voor een ‘vol’ gevoel)
  • 2 glazen water

 

Drink 30 minuten voor het avondeten 1-2 glazen water

 

Avondeten: pasta spinazie en kip

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 gebalde vuisten volkoren pasta (ongekookt)
  • 200 gram kipfilet
  • 250 gram verse spinazie
  • Doosje champignons
  • 10 cherry tomaten
  • 75 gram creme fresh
  • 1 el olijfolie
  • Kruiden naar keuze

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta volgens de verpakking
  • Doe de olijfolie in een pan en bak de kip hierin
  • Snijd de tomaten, champignons in stukjes
  • Doe de champignons meebakken met de kip
  • Voeg vervolgens de spinazie toe
  • Doe de creme fresh
  • Voeg kruiden naar keuze toe (bv: peper, piri-piri, oregano etc.)
  • Als de pasta klaar is voeg je die toe aan de kip
  • als laatste warm je de cherrytomaten mee en klaar ben je!

 

Avondsnack:

  • Handje ongezouten nootjes