Hallo Get Fitters.

Jullie zien vaak de combinatie  “kwark/yoghurt met ontbijtgranen” voorbij komen als ontbijt in de dagmenu’s. Hier kies ik voor, omdat het snel en makkelijk is en het is een eiwitrijk-ontbijt wat zorgt dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

 

Alleen welke ontbijtgranen zijn nou goed en welke zijn slecht?

Wat ik met slecht bedoel is de hoeveelheid verzadigd vet en suikers in de ontbijtgranen. Goede ontbijtgranen vind ik die weinig suikers bevatten en veel vezels.

 

Minder gezonde ontbijtgranen.

Allereerst zijn er delen van het ontbijtgranen-schap die je beter kunt overslaan. Dat is allereerst het deel dat zich voornamelijk richt op kinderen. Hierin vind je onder andere de chocopops en de honeyloops. Deze ontbijtgranen zijn vaak gemaakt van maïs (cornflakes) en/of rijst (krispies). Dit zijn producten die ons lichaam weinig nuttige voedingsstoffen leveren. Veel mensen kiezen voor Cruesli, helaas is dit ook een minder gezonde keuze. Cruesli is gebakken en de stukjes zitten aan elkaar vast geplakt (lees: suiker suiker suiker).

Muesli is beter dan Cruesli, omdat het minder suiker en vet bevat. In luxe soorten zit echter vaak veel gedroogd fruit en andere toevoegingen, waardoor ze toch weer iets meer suiker en calorieën bevatten. Niet perse heel ongezond, maar wel iets meer stoffen waar je lichaam niet zo veel aan heeft.

 

Gezondere keuzes:

Hieronder ontbijtgranen die minder suiker en verzadigd vet bevatten dan de soorten hierboven. Ook bevatten ze meer vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Allereerst zie je hieronder de meest pure vorm van ontbijtgranen. Deze producten zijn nauwelijks bewerkt en bevatten geen of weinig toevoegingen. Gewoon puur en gezond dus!

Dan de normale muesli met kleine toevoegingen (onderste rij hieronder) als bijvoorbeeld gedroogd fruit en/of noten. Gezond en toch iets interessanter van smaak dan de opties hierboven. Op de Bovenste rij van de foto hieronder vind je varianten op Cruesli, die een stuk gezonder zijn

 

Genoeg gezonde keuzes in de normale supermarkt dus!

 

Maar wat nou als je zelf je eigen ontbijtgranen maakt. Ja ja dit kan ook! Hieronder volgt een recept voor crunchy healthy granola.

 

Crunchy Granola.

Ingrediënten:

  • 120 gram havervlokken
  • 140 gram gemengde noten
  • twee handjes zonnebloem-/pompoenpitten
  • 50 gram kokosschaafsel
  • 3 theelepels kokosolie
  • 40 gram tahin pasta
  • snufje (zee)zout
  • 1 à 2 theelepels kaneel

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Stop de kokosolie, tahin pasta en zout in een
    steelpannetje en zet deze op laag vuur.
  • De kokosolie is zo gesmolten, dus houd het in de gaten!
  • Het pannetje mag van het vuur als de kokosolie gesmolten is en de ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd.
  • Hak eventueel de noten wat fijner.
  • Stop vervolgens alle overige ingrediënten in een kom: havervlokken, noten, zaden/pitten, kokosschaafsel en kaneel.
  • Roer dit goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens het mengsel uit het pannetje toe en roer met een lepel totdat alles bedek tis met een laagje van het mengsel.
  • Leg een vel bakpapier in een ovenschaal en verdeel hier de granola overheen.
  • Druk de granola een beetje aan met de achterkant van een lepel.
  • Schuif de ovenschaal voor 20 tot 25 minuten in de oven
    totdat de granola goudbruin is gebakken.
  • Kijk af en toe in de oven of het niet te hard gaat.
  • Wanneer de granola klaar is, is het belangrijk om het te laten afkoelen in de ovenschaal. Doe er dus
    niks mee totdat alles helemaal is afgekoeld. Tijdens het afkoelen wordt de granola namelijk crunchy & dat is natuurlijk wat je wilt!
  • Wanneer het helemaal afgekoeld is, kan je de granola in stukken breken en opbergen in een goed afsluitbare (weck)pot.

 

Er zijn nog veel meer recepten te vinden op het internet voor gezonde Ontbijtgranen. Het voordeel is dat je zelf in de hand heb wat voor toevoegingen je erin doet (in tegenstelling tot kant-en-klare). Zeker leuk om een keer uit te proberen dus. Je kunt gelijk een voorraad voor de hele week maken.

 

Fijne zondag